Äntligen dags för lakfiske!

Laken leker vintertid. Genom att returnera fisken varsamt ökar chansen till lyckad lek. Foto: Anders Forsberg

Vinter betyder laksäsong och många ser fram emot att tampas med denna mytomspunna nattjägare.  En som redan hunnit komma igång är Anders Forsberg. Här berättar han om årets framgångsrika premiär och ger lite tips på hur också du kan lyckas.

Anders premiärtur förlades till en å i närheten av mynningen i Bottenviken. Isflak hade redan bildats i det iskalla vattnet och han insåg snabbt att fisket skulle bli krävande. Men eftersom han vet att rätt plats är avgörande för ett lyckat lakfiske så valde han att stanna. Anders använder gärna ett enkelt paternostertackel knutet med water knot, ett 60 grams miljösänke och karpkrokar i storlek 2/0. När det kommer till betet så är svaret en klassiker. – Gärna mört. Och djupfryst går bra om man inte kan få tag på betesfisk vintertid. Mörtbitarna ska gärna vara skurna ur mörtens mage, med tillhörande inälvor. Det verkar fungera bäst, berättar Anders.

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

Ett par timmars kvällsfiske kan ge rik utdelning. Foto: Anders Forsberg

När isflak passerar förbi måste förstås fisket vara aktivt. Det innebär att betet rör sig en del, men det oroar inte Anders. – Det svenska lakrekordet togs ju på en Rapala så lite rörelse skadar knappast. Jag fiskar ofta betet långsamt släpandes i botten eller strax ovanför. Det tycks få igång laken, berättar han. Genom att ta in betet aktivt har man dessutom lättare att märka när laken tar betet.  – Nappen kommer försiktigt och jag krokar gärna fisken tidigt eftersom jag gärna vill returnera den. Men tidigt mothugg gör att jag samtidigt missar en del hugg, avslutar Anders.

Vi tackar Anders för tipsen och hoppas att många blir sugna på lite lakfiske i vintermörkret.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...