Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Fiskrom kan slås ut om det plötsligt försvinner mycket vatten vid snötillverkning. Foto: SLU Aqua

Fiskejournalen har redan hunnit rapportera om döda och sjuka laxar i både Sverige och Norge, trots att vi bara hunnit till juni. Nu kommer det dock ett hoppfullt besked kring säsongens laxkullar.

Undersökningar av romkorn från Umeälven och Dalälven visar nämligen att de hade lovande halter av B1 vitaminet Tiamin. Sjukdomen M 74 uppstår när laxen får brist på Tiamin, och genom att undersöka tiaminhalterna i rom så går det att göra en prognos på hur stor dödligheten kan väntas bli.

– Det är bättre med Tiamin i romen från lax som lekte i höstas och vars yngel ska kläckas i vår. Vi förväntar oss att det ska bli lägre dödlighet de här året än de två tidigare åren, säger Stefan Palm som är forskare vid akvatiska resurser på SLU, till Sveriges Radio.

Förhoppningen är att resultatet kommer att gälla för alla Östersjöälvar.

Lennart Balk, som är professor i Miljöbetingad och Biokemisk Toxikologi vid Stockholms universitet, efterlyser dock kraftfullare åtgärder kring Tiaminbristen.

– Vi vet att tiaminbristen är episodisk till sin karaktär, det vill säga vissa år blir det lite bättre, emedans några år senare så är det återigen kraftig brist, säger han till Fiskejournalen.

Därför vill han gå till botten med själva grundproblematiken.

– Den centrala uppgiften nu är att undersöka hur och av vad, som tiaminbristen uppkommer i laxen. Allt annat arbete gör bara att vi förlorar värdefull tid för att åtgärda denna miljöstörning, ett arbetssätt som gör att det genetiska materialet för de unika laxarna riskeras att förloras för all överskådlig tid framöver. Faktum är att vissa forskare redan befarar att de kvarvarande individerna redan nu utgör ett skadat genetiskt material, säger han.

Läs om sjuka laxar i Ätran:

Dystra bilden från Ätran – redan sjuka laxar i älven

Publicerad: 13 June 2019
Av: Anders Lundin