Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Äntligen kom laxen

Det regnade ordentligt i södra Sverige i går – och då kom blanklaxen. I dag landades årets första blanking på Kronolaxfisket i Mörrumsån.
Enligt den kristna traditionen steg Jesus upp till himlen den här dagen – och i Mörrumsån var det dags för laxen att uppstiga. Förmodligen var det regnet som satte fart på åvattnet och lockade upp laxarna som simmat runt ute i Hanöbukten några veckor.
Uppe längs ån har sportfiskarna gått och längtat – och väntat. Hittills har maj varit torr och kall och det är ju inte precis laxväder.
Bernd Wischnewski hette den lycklige fiskaren som gått längst ner mot åmynningen, till pool 16 där han krokade den snygga laxen. Den var 98 centimeter lång och vägde 9,38 kg.
Svenne Andersson

Bernd Wischnewski visar upp den blanka, nystigna laxen som han fångat i pool 16 i Mörrumsån. (Foto: Kronolaxfisket)

Bernd Wischnewski visar upp den blanka, nystigna laxen som han fångat i pool 16 i Mörrumsån. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta