Äntligen tar det skruv!

Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd.

Älvräddarna:
I Tranås Energis kommande satsningar kommer bolaget att använda sig av ny och mer miljöanpassad teknik. Tekniken bygger på principen om Archimedesskruven där vattnet driver en skruv som i sin tur driver en generator via en växellåda.
När det gäller småskaliga vattenkraftverk är egentligen det bästa alternativet ur miljösynpunkt, inget kraftverk alls. Men för att uppnå en högre överlevnad bland fisk på nedströms vandring i vattenkraftspåverkade vattendrag fungerar denna metod avsevärt mycket bättre än dagens vanliga turbiner. Troligtvis är Tranås Energi först ut i Sverige med att miljöanpassa vattenkraftverk med hjälp av skruvtekniken. Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd. I kombination med ett väl fungerande omlöp är detta en bra lösning för att främja den biologiska mångfalden i vattendragen då vandring både uppströms och nedströms möjliggörs.

Älvräddarna säger
”HaV förespråkar numera att BAT (bästa användbara teknik) eller BMT (bästa möjliga teknik) skall användas vid vattenkraftsproduktion. Skruven möjliggör att man utnyttjar vattenkraften på ett mer hållbart och avvägt sätt gentemot naturen. Genom användandet av skruven har hänsyn tagits till befintliga naturvärden och man bevarar även den ekologiska basnivån i vattendragen. Den dagen då det aktuella vattenkraftverket skall avskaffas lämnar man till skillnad från idag efter sig ett vattendrag med de ursprungliga ekologiska systemen bättre bevarade och möjliggör för dessa att återerövra vattendraget.”
Efter att Älvräddarna och Fiskejournalen diplomerat Tranås Energi för sin vilja att miljöanpassa vattenkraften fortsätter företaget att föregå med gott exempel och visar nu att det finns bättre sätt att jobba med vattenkraft på än dagens förödande installationer.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...