[/caption] " /> Äntligen tar det skruv! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Äntligen tar det skruv!

Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd.

Älvräddarna:
I Tranås Energis kommande satsningar kommer bolaget att använda sig av ny och mer miljöanpassad teknik. Tekniken bygger på principen om Archimedesskruven där vattnet driver en skruv som i sin tur driver en generator via en växellåda.
När det gäller småskaliga vattenkraftverk är egentligen det bästa alternativet ur miljösynpunkt, inget kraftverk alls. Men för att uppnå en högre överlevnad bland fisk på nedströms vandring i vattenkraftspåverkade vattendrag fungerar denna metod avsevärt mycket bättre än dagens vanliga turbiner. Troligtvis är Tranås Energi först ut i Sverige med att miljöanpassa vattenkraftverk med hjälp av skruvtekniken. Skruven roterar sakta och tack vare detta och de rymliga bladen på skruven kan den mesta fisken följa med och komma ut på andra sidan oskadd. I kombination med ett väl fungerande omlöp är detta en bra lösning för att främja den biologiska mångfalden i vattendragen då vandring både uppströms och nedströms möjliggörs.

Älvräddarna säger

”HaV förespråkar numera att BAT (bästa användbara teknik) eller BMT (bästa möjliga teknik) skall användas vid vattenkraftsproduktion. Skruven möjliggör att man utnyttjar vattenkraften på ett mer hållbart och avvägt sätt gentemot naturen. Genom användandet av skruven har hänsyn tagits till befintliga naturvärden och man bevarar även den ekologiska basnivån i vattendragen. Den dagen då det aktuella vattenkraftverket skall avskaffas lämnar man till skillnad från idag efter sig ett vattendrag med de ursprungliga ekologiska systemen bättre bevarade och möjliggör för dessa att återerövra vattendraget.”
Efter att Älvräddarna och Fiskejournalen diplomerat Tranås Energi för sin vilja att miljöanpassa vattenkraften fortsätter företaget att föregå med gott exempel och visar nu att det finns bättre sätt att jobba med vattenkraft på än dagens förödande installationer.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta