Anton Berglund 15 år stod som segrare i Rapala Cup efter en rafflande sommar som erbjöd ett aldrig tidigare skådat artfiske för många unga runt om i landet. Anton själv fångade inte mindre än 71 arter under sommaren någon ingen har varit i närheten av tidigare i Sverige. " /> Anton Berglund fångade 71 arter på en sommar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Anton är Rapala cup-vinnaren som lyckades med det omöjliga - nämligen att fiska upp 71 arter under en och samma sommar.
Anton Berglund fångade 71 arter på en sommar

Anton Berglund 15 år stod som segrare i Rapala Cup efter en rafflande sommar som erbjöd ett aldrig tidigare skådat artfiske för många unga runt om i landet. Anton själv fångade inte mindre än 71 arter under sommaren någon ingen har varit i närheten av tidigare i Sverige.

Vi ringde upp Anton för att gratulera och fråga honom om det häftiga fisket han har haft i sommar.

Hej Anton, ett stort grattis till årets seger i Rapala Cup! Hur känns det?

-Hejsan! Tack så hemskt mycket det känns väldigt bra och är väldigt kul! Men jag är också väldigt tacksam för all hjälp jag har fått. Det hade aldrig gått utan alla tips jag fått från mina vänner och andra artfiskare.

Är det några som du speciellt vill tacka?

-Ja min pappa Jonas framförallt som ägnat hela sommaren åt att köra runt med mig och fiska. Det hade varit helt omöjligt utan honom, men även de duktiga havsfiskarna i Team Isola och från min fiskeklubb Kungsbacka Sportfiskeklubb samt andra artfiskare, Rasmus Bäcklund som vann förra året har gett mig tips bland andra.

71 arter på en sommar är helt unikt, det är osannolikt att någon har lyckats med detta i Sverige ens på ett år tidigare, vad har du att säga om det?

-Det är helt galet, och lite kul att slå det gamla Rapala Cup rekordet som Rasmus Bäcklund hade, men det har varit en väldigt speciell sommar. Jag hade bestämt mig för att satsa på segern tidigt då jag kom tvåa förra året så det var bara att kämpa på när konkurrensen visade sig bli stenhård mot Hugo Lilja, klubbkamraten Melker Durell, Ludwig Essén och lysekilsgänget med bröderna Hjelm och Simon Abrahamsson Norén.

Hugo Lilja som kom tvåa fick 67 arter och han är några år yngre än dig vad har du att säga om honom?

-Det är en otroligt skicklig fiskare, han pressade mig ända till de sista dagarna, det var riktigt kul att ha så hårt motstånd. Jag träffade honom aldrig vilket var lite synd men jag förstod i efterhand att jag såg honom två gånger under sommaren. Dels utanför Bua när vi fiskade bonito och dels i Öresund sista helgen i augusti då vi var ute och fiskade kolja.

Hur många arter har du och din pappa totalt nu?

-Vi har runt 80 arter var båda två. Vi har precis skickat in våra listor till 50-klubben på artjakten.se där de svenska artjägarna som har 50 arter eller fler kan lägga upp sina listor. Det är kul för det blir fler och fler som fiskar arter så där kan man jämföra sina artlistor med andra och tipsa varandra om det är någon art som någon saknar.

Var det någon art som du hade hoppats på som du missade?

-Ja grönlingen kunde jag inte lura fast jag försökte på den. Sedan tappade jag en riktig kluns till sjurygg precis intill kanten. Jag hade gjort det klassiska misstaget att glömma håv och den lossnade när vi försökte lyfta upp den.

Är det några du är extra nöjd med då?

-Fenknoten tog jag och pappa nästan samtidigt, min var på 370 gram och hans på 460, det var på samma drift på disken i Öresund. Även lerskäddan och slätvaren är två fiskar som tyckte var extra tuffa.

Det är ett år kvar där du kan vara med i Rapala Cup, hur ser det ut för dig i framtiden vad kommer du att satsa på?

-Jag tror inte att jag kommer att satsa på att försvara segern, det kräver otroligt mycket energi för att vinna när konkurrensen är så hård. Jag unnar någon av de andra segern nästa år. Det blir nog mer satsningar på olika arter och stora individer, just nu har jag försökt på stora gösar utan framgång men snart startar trollingsäsongen på Vänern och Vättern och då ska jag satsa på öring, lax och kanske röding. Drömmen är en öring över 10 kilo.

Slutligen, har du några tips till andra unga fiskare?

-Ja det viktigaste är att ha kompisar som du kan dela dina upplevelser med och att lyssna på andra duktiga fiskare om du vill utvecklas. Sedan ska man inte ge upp om man misslyckas. Jag tyckte det var svårt i början när jag var yngre och inte fick så mycket fisk. Kämpa på så släpper det till sist, ju mer man fiskar desto mer fisk får man.

Tack så mycket Anton och ha det riktigt gott!

-Tack själv vi ses ute vid vattnen!

Här kan du se en lista över alla arter som Anton Berglund fiskat upp under sommaren.

Av: Hans Lidqwist/Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta