Anton Berglund fångade 71 arter på en sommar

Anton är Rapala cup-vinnaren som lyckades med det omöjliga - nämligen att fiska upp 71 arter under en och samma sommar.

Anton Berglund 15 år stod som segrare i Rapala Cup efter en rafflande sommar som erbjöd ett aldrig tidigare skådat artfiske för många unga runt om i landet. Anton själv fångade inte mindre än 71 arter under sommaren någon ingen har varit i närheten av tidigare i Sverige.

Vi ringde upp Anton för att gratulera och fråga honom om det häftiga fisket han har haft i sommar.

Hej Anton, ett stort grattis till årets seger i Rapala Cup! Hur känns det?

-Hejsan! Tack så hemskt mycket det känns väldigt bra och är väldigt kul! Men jag är också väldigt tacksam för all hjälp jag har fått. Det hade aldrig gått utan alla tips jag fått från mina vänner och andra artfiskare.

Är det några som du speciellt vill tacka?

-Ja min pappa Jonas framförallt som ägnat hela sommaren åt att köra runt med mig och fiska. Det hade varit helt omöjligt utan honom, men även de duktiga havsfiskarna i Team Isola och från min fiskeklubb Kungsbacka Sportfiskeklubb samt andra artfiskare, Rasmus Bäcklund som vann förra året har gett mig tips bland andra.

71 arter på en sommar är helt unikt, det är osannolikt att någon har lyckats med detta i Sverige ens på ett år tidigare, vad har du att säga om det?

-Det är helt galet, och lite kul att slå det gamla Rapala Cup rekordet som Rasmus Bäcklund hade, men det har varit en väldigt speciell sommar. Jag hade bestämt mig för att satsa på segern tidigt då jag kom tvåa förra året så det var bara att kämpa på när konkurrensen visade sig bli stenhård mot Hugo Lilja, klubbkamraten Melker Durell, Ludwig Essén och lysekilsgänget med bröderna Hjelm och Simon Abrahamsson Norén.

Hugo Lilja som kom tvåa fick 67 arter och han är några år yngre än dig vad har du att säga om honom?

-Det är en otroligt skicklig fiskare, han pressade mig ända till de sista dagarna, det var riktigt kul att ha så hårt motstånd. Jag träffade honom aldrig vilket var lite synd men jag förstod i efterhand att jag såg honom två gånger under sommaren. Dels utanför Bua när vi fiskade bonito och dels i Öresund sista helgen i augusti då vi var ute och fiskade kolja.

Hur många arter har du och din pappa totalt nu?

-Vi har runt 80 arter var båda två. Vi har precis skickat in våra listor till 50-klubben på artjakten.se där de svenska artjägarna som har 50 arter eller fler kan lägga upp sina listor. Det är kul för det blir fler och fler som fiskar arter så där kan man jämföra sina artlistor med andra och tipsa varandra om det är någon art som någon saknar.

Var det någon art som du hade hoppats på som du missade?

-Ja grönlingen kunde jag inte lura fast jag försökte på den. Sedan tappade jag en riktig kluns till sjurygg precis intill kanten. Jag hade gjort det klassiska misstaget att glömma håv och den lossnade när vi försökte lyfta upp den.

Är det några du är extra nöjd med då?

-Fenknoten tog jag och pappa nästan samtidigt, min var på 370 gram och hans på 460, det var på samma drift på disken i Öresund. Även lerskäddan och slätvaren är två fiskar som tyckte var extra tuffa.

Det är ett år kvar där du kan vara med i Rapala Cup, hur ser det ut för dig i framtiden vad kommer du att satsa på?

-Jag tror inte att jag kommer att satsa på att försvara segern, det kräver otroligt mycket energi för att vinna när konkurrensen är så hård. Jag unnar någon av de andra segern nästa år. Det blir nog mer satsningar på olika arter och stora individer, just nu har jag försökt på stora gösar utan framgång men snart startar trollingsäsongen på Vänern och Vättern och då ska jag satsa på öring, lax och kanske röding. Drömmen är en öring över 10 kilo.

Slutligen, har du några tips till andra unga fiskare?

-Ja det viktigaste är att ha kompisar som du kan dela dina upplevelser med och att lyssna på andra duktiga fiskare om du vill utvecklas. Sedan ska man inte ge upp om man misslyckas. Jag tyckte det var svårt i början när jag var yngre och inte fick så mycket fisk. Kämpa på så släpper det till sist, ju mer man fiskar desto mer fisk får man.

Tack så mycket Anton och ha det riktigt gott!

-Tack själv vi ses ute vid vattnen!

Här kan du se en lista över alla arter som Anton Berglund fiskat upp under sommaren.

Av: Hans Lidqwist/Sportfiskarna

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...