Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Anton spöade chefen

När är det riktigt rätt att dra en 100-klubbare? När man har chefen med i båten förstås. Det var precis vad Anton Bengtsson gjorde i mitten av november.
Anton, som bor i Nacka, berättar att han och chefen drog ut på en heldagstur i Trosa skärgård. Vädret var inte det bästa, med regn och frisk sydost – och faktiskt var fisket inte heller något vidare. Det blev ganska  få och små gäddor.
Men en stund efter lunch fick Anton ett rejält hugg på en Zam. Efter en stunds fajt kunde han landa en riktigt skaplig gädda som visade sig klara metergränsen med en centimeters marginal. Den var också tämligen välfödd och drog vågen till 8,2 kilo.
Svenne Andersson

Anton passade på att klippa en 100-klubbare när han var ute och fiskade med chefen.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta