Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen kommer att göra en riktad fisketillsynskampanj under påsken. Foto: Länsstyrelsen
Använder helikopter i jakt på ståndkrokar i fjällen

Under påsklovet förväntas en anstormning av pimpelfiskare i fjällen, som vill njuta av vårvinter i väglöst land. Men räkna med besök från ovan, åtminstone om du befinner dig i Arjeplogsfjällen.

Länsstyrelsen i Norrbotten meddelar nämligen att de genomför en riktad fisketillsynskampanj i Arjeplogsfjällen. Tillsynen kommer att fokusera på att kontrollera fiskekort och förekomsten av fiske med så kallade ståndkrokar som inte är tillåtet.

Vanligtvis bedrivs fisketillsyn med snöskoter men i detta fall kommer länsstyrelsen även att använda helikopter så att de kan täcka stora områden och många vatten.
– Fiskekortet ger rätt till fiske med ett spö som man fiskar aktivt med. Om man agnar ut flera spön eller lämnar sitt spö i hålet utan uppsikt så räknas det som ståndkroksfiske och det är inte tillåtet, påminner länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta