Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Äpplet faller inte långt...

Heter man Apell i efternamn och bor i Uppsala – då tar man sin första 100-klubbare på ett egendesignat bete!
Den unge mannen på bilden ovan, som med viss assistans lyfter en 110 centimeter lång gädda, heter Erik Apell. ”Lyfthjälpen” heter Sören och är, förutom Eriks pappa, en känd designer av fiskedrag. Så här skriver Erik om fisketuren:
”Snejerkade med mitt egendesignade bete, som jag kallar Korven. Gäddan var en av 17 under två och en halv timma. Själv fick jag fyra stycken. Den här gäddan vägde 7,5 kilo och var 110 centimeter lång. Mitt nya PB.”
Tilläggas ska kanske att Erik ännu inte fyllt tio år när storgäddan fångades.
De övriga 13 gäddorna fångades av Eriks bröder och pappa.
Svenne Andersson

Erik Apell med nytt PB och en riktigt prydlig 100-klubbare.

Erik Apell med nytt PB och en riktigt prydlig 100-klubbare.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta