Det norska gäddrekordet är på 19,5 kilo – men vi blir inte förvånade om denne unge man kommer att utmana det inom kort. Martin Syverud aspirerar på att bli ny norsk gäddkung, med mängder av storfångster i bagaget. " /> Är 18-årige Martin den blivande gäddkungen i Norge? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Martin Syverud med sin senaste praktfisk på 14,5 kilo. Foto: Privat
Är 18-årige Martin den blivande gäddkungen i Norge?

Det norska gäddrekordet är på 19,5 kilo – men vi blir inte förvånade om denne unge man kommer att utmana det inom kort. Martin Syverud aspirerar på att bli ny norsk gäddkung, med mängder av storfångster i bagaget.

Gäddprinsen med en fisk på 10,2 kilo.

Per Wilhelm Ottesen brukar i folkmun kallas för Norges gäddkung. Han har fiskat gädda i sjön Glomma i mer än 50 år, och med cirka två gäddor om dagen har han enligt egen utsago fångat mer än 35 000 gäddor. Det är nog inte helt fel att utnämna 18-årige Martin Syverud till Norges gäddprins, med tanke på vad han åstadkommit på slutet.

När Fiskejournalen kontaktar honom så skickar han över flera bilder på gäddor över 10 kilo, med praktfisken på 14,5 kilo som kronan på verket.

– Jag mätte den till 124 centimeter i en IKEA-påse. Jag var i himmelen, för efter att ha fångat nog med 10-kilos så var det härligt att få en lite större, berättade Martin i en intervju med Fiskeavisen.

Martin hade då fångat nio gäddor över 10 kilo på bara fyra fisketurer. Nu är han såklart sugen på det norska rekordet, som innehas av Willy Fiskelausen Hvorup, med en gädda på 19,5 kilo från 2017.

Frågan är då vad Martin har för tips att skicka med dem som vill dra norska storgäddor?

– Det gäller att läsa sig fram till vatten som det kan finnas möjligheter i, och sedan fråga sig fram, säger en hemlighetsfull Martin till Fiskejournalen, som också påminner svenskar som eventuellt vill fiska i Norge att det inte är tillåtet med levande agn.

Här kan du läsa ett större reportage om Martin Syverud.

Läs även om svenska storgäddor:

Krutpaket från Västernorrland infriade Magnus drömmar

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta