Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Är Borg Årets miljöhjälte?

Tycker du att Älvräddarnas ordförande Christer Borg är Årets miljöhjälte? Då ska du gå in på hemsidan minplanet.se och rösta på honom. Du kan rösta varje dag.
Christer Borg, stridbar ordförande i Älvräddarnas samorganisation och bloggare här på FJ-sajten, har blivit nominerad till priset Årets miljöhjälte. På internetsajten minplanet.se tävlar han med ett antal andra miljökämpar om den ärofulla titeln.
Bakom minplanet.se ligger Världsnaturfonden. Tävlingen pågår till den 24 september och man kan rösta en gång per dag, så ofta man har lust.
Du hittar omröstningen via den här länken.
Svenne Andersson

Älvräddarnas Christer Borg har blivit nominerad till titeln Årets miljöhjälte.

Älvräddarnas Christer Borg har blivit nominerad till titeln Årets miljöhjälte.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta