Just nu firas det internationella året för laxen. Nu kommer kanske den allra största hyllningen till laxen från konstnären Daniel ”Huge” Fahlström. " />
Annons
Är detta Sveriges största hyllning till laxen? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Missa inte att spana in detta konstverk om ni passerar Kramfors. Foto: Privat
Är detta Sveriges största hyllning till laxen?

Just nu firas det internationella året för laxen. Nu kommer kanske den allra största hyllningen till laxen från konstnären Daniel ”Huge” Fahlström.

Daniel ”Huge” Fahlström i aktion. Foto: Privat

Det är i Kramfors som det uppenbarat sig ett färgstarkt landmärke i fiskarnas tecken. Graffitikonstnären Daniel ”Huge” Fahlström är känd sedan tidigare för sina muralmålningar, och när han fick uppdraget att sätta färg på en stor plåtvägg i Kramfors så föll det sig naturligt att det blev en fisk. Fyra dagar tog det att färdigställa det gigantiska konstverket.

– Önskemålet från kunden var någon form av naturmotiv, och det landade i en lax som hoppar ur älven. Jag älskar att fiska, men det blir inte så mycket tillfällen. Fast för två helger sedan blev det gäddfiske på Åland, berättar Daniel Fahlström för Fiskejournalen.

Lustigt nog i sammanhanget så heter den aktuella byggnaden ”Braxen”, men det är väl troligt att den fortsättningsvis kommer att kallas för ”Laxen”.

 

Läs nedan om hur den vilda laxen ska skyddas:

Så ska den svenska laxen skyddas – nya regler föreslås

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta