Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Är fettfeneklippt lax handikappad?

Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. (Foto: Morgan Fihn)

Fettfenan som finns hos åtta stora grupper av fiskar bland annat alla laxfiskar har länge betraktats som ett rudiment som kan ha haft betydelse för fiskarna i tidigare skede av utvecklingen, men utan betydelse för fisken i dag. Man har därför ansett att man kan ta bort fettfenan utan att detta skadar fisken. Som ett sätt att skilja mellan odlad och skyddsvärd vild laxfisk får varje år hundratusentals lax- och öringsmolt fettfenan bortklippt före utsättning i älvar och sjöar.
Nu visar ny forskning att fettfenan kanske inte är så betydelselös. Tomas Reimchen och Nicola Temple vid Victoria University i Kanada har visat att fettfeneklippta laxungar får en betydligt snabbare simrytm. Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. En teori är att fettfenan hjälper fisken att känna av vattenströmmen över ryggen och att fisk utan fettfenan påverkas negativt i turbulent vatten.
I Sverige har fiskerifolk länge grubblat över den allt sämre överlevnaden hos odlad lax. Kan orsaken vara att numera all odlad lax- och havsöring berövas fettfenan innan den släpps ut?
Olof Johansson

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta