Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Är fettfeneklippt lax handikappad?

Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. (Foto: Morgan Fihn)

Fettfenan som finns hos åtta stora grupper av fiskar bland annat alla laxfiskar har länge betraktats som ett rudiment som kan ha haft betydelse för fiskarna i tidigare skede av utvecklingen, men utan betydelse för fisken i dag. Man har därför ansett att man kan ta bort fettfenan utan att detta skadar fisken. Som ett sätt att skilja mellan odlad och skyddsvärd vild laxfisk får varje år hundratusentals lax- och öringsmolt fettfenan bortklippt före utsättning i älvar och sjöar.
Nu visar ny forskning att fettfenan kanske inte är så betydelselös. Tomas Reimchen och Nicola Temple vid Victoria University i Kanada har visat att fettfeneklippta laxungar får en betydligt snabbare simrytm. Fettfenan är säte för ett komplicerat nätverk av nerver och känselsceller. En teori är att fettfenan hjälper fisken att känna av vattenströmmen över ryggen och att fisk utan fettfenan påverkas negativt i turbulent vatten.
I Sverige har fiskerifolk länge grubblat över den allt sämre överlevnaden hos odlad lax. Kan orsaken vara att numera all odlad lax- och havsöring berövas fettfenan innan den släpps ut?
Olof Johansson

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta