Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sigurd Kramer Hansen var den lyckliga fångstman som fick den vackra fisken.
Årets första blanklax i Mörrum?

Sigurd Kramer Hansen fick en fin fisk i pool 15 som vägde 14,16 kilo och var 107 cm lång. Men är det verkligen en lax?
Eftersom Kronolaxfiskets personal inte var helt säkra, har de skickat ett prov för DNA-analys. Vad tror du – är det en lax eller en öring eller rentav en hybrid? Och spelar det egentligen någon roll?
Oavsett vilket så är det en riktigt vacker fisk och det verkar som om de stora laxarna är på väg upp nu.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta