[/caption] " /> Årets havsfiskare 2012 utsedd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Årets havsfiskare 2012 utsedd

Årets havsfiskare 2012 heter Magnus Durell. Här ses han med en fisk i betydligt mer beskedlig storlek än det monster han bärgade ur Tronheimsfjordens djup.

För den fullkomligt makalösa fångsten av en håkäing på 824 kilo belönas Magnus Durell med den åtråvärda titeln årets havsfiskare 2012.
”Årets utmärkelse tilldelas Magnus Durell, Kungsbacka. Magnus har under 2012 lyckats fånga, märka och återutsätta en håkäring på en beräknad vikt av ca 824 kg i Trondheimsfjorden. Hajen fångades under en planerad, riktad fisketur efter håkäring. Fisken är den tyngsta registrerade sportfisken i världen år 2012 samt den näst tyngsta spöfångade håkäringen genom tiderna. Dessutom, viktmässigt den näst största fisk som någonsin fångats av en svensk sportfiskare.”
Så lyder formuleringen som en jury bestående av representanter från Göteborgs Havsfiskeklubb, Sportfiskarna och Fiskejournalen kommit fram till. Den makalösa fångsten föregicks av ett års planering inför resan till Trondheimsfjorden där Magnus tillsammans med de närmsta fiskekompisarna hade ett drömfiske efter håkäring, men också efter storvuxen kummel.
Samtliga håkäringar märktes och återutsattes.
Hetaste konkurrenten var fiskeesset Nicklas Kolbeck som under 2012 nådde drömgränsen femtio arter i Sportfiskarnas storfiskregistrering.

I juryns diskussioner föreslogs även Martin Falklind för filmen Expedition den gamle och havet och förra årets pristagare Anders Christensson som även under 2012 presterade strålande resultat i sitt havsfiske.
För mer info klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta