Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Årets julklapp: en ål!

Nu behövs ditt stöd för att rädda så många ålar som möjligt. Varje hundralapp räddar minst en ål. (Foto: Rudolf Svendsen)

Naturskyddsföreningen levererat ett bra julklappstips. Köp en fiskerättighet så räddar du samtidigt en ål och blir julbordets hjälte.
– Det är roligt att ge bort julklappar som betyder något. Vi vet av erfarenhet att det uppskattas starkt, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
Ålen är en akut hotad art. Jämfört med 70-talet har hela 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit. Naturskyddsföreningen köper därför upp fiskerättigheter av svenska ålfiskare som ett stöd och hjälper därmed till så att fler ålar får möjlighet att fortplanta sig.
– Det är skandalöst att man alls får fiska en akut hotad art, det drabbar ju i förlängningen även fiskenäringen. När samhället inte sätter stopp för ålfisket försöker vi genom insamlingar rädda varje ål som går. På det sättet kan vi tillsammans motverka att ännu en art försvinner från vår natur, säger Mikael.
Ålen är en unik gammal fisk som föds i Sargassohavet på andra sidan Atlanten och kommer som ett litet yngel via golfströmmen till Europa. Ålen växer sedan upp i europeiska vatten, inklusive Östersjön, där den ofta blir uppåt 20 år innan den återvänder till Sargassohavet för att föröka sig. Om den inte blir uppfiskad, alltså. Att rädda en ål är att köpa en julklapp som inte bara räddar en enstaka fisk, utan hjälper till att rädda hela ekosystemet.
Här kan du köpa din julklapp.
Tidigare notiser om ål hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta