Årets julklapp: en ål!

Nu behövs ditt stöd för att rädda så många ålar som möjligt. Varje hundralapp räddar minst en ål. (Foto: Rudolf Svendsen)

Naturskyddsföreningen levererat ett bra julklappstips. Köp en fiskerättighet så räddar du samtidigt en ål och blir julbordets hjälte.
– Det är roligt att ge bort julklappar som betyder något. Vi vet av erfarenhet att det uppskattas starkt, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
Ålen är en akut hotad art. Jämfört med 70-talet har hela 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit. Naturskyddsföreningen köper därför upp fiskerättigheter av svenska ålfiskare som ett stöd och hjälper därmed till så att fler ålar får möjlighet att fortplanta sig.
– Det är skandalöst att man alls får fiska en akut hotad art, det drabbar ju i förlängningen även fiskenäringen. När samhället inte sätter stopp för ålfisket försöker vi genom insamlingar rädda varje ål som går. På det sättet kan vi tillsammans motverka att ännu en art försvinner från vår natur, säger Mikael.
Ålen är en unik gammal fisk som föds i Sargassohavet på andra sidan Atlanten och kommer som ett litet yngel via golfströmmen till Europa. Ålen växer sedan upp i europeiska vatten, inklusive Östersjön, där den ofta blir uppåt 20 år innan den återvänder till Sargassohavet för att föröka sig. Om den inte blir uppfiskad, alltså. Att rädda en ål är att köpa en julklapp som inte bara räddar en enstaka fisk, utan hjälper till att rädda hela ekosystemet.
Här kan du köpa din julklapp.
Tidigare notiser om ål hittar du här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...