Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Årets julklapp: en ål!

Nu behövs ditt stöd för att rädda så många ålar som möjligt. Varje hundralapp räddar minst en ål. (Foto: Rudolf Svendsen)

Naturskyddsföreningen levererat ett bra julklappstips. Köp en fiskerättighet så räddar du samtidigt en ål och blir julbordets hjälte.
– Det är roligt att ge bort julklappar som betyder något. Vi vet av erfarenhet att det uppskattas starkt, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
Ålen är en akut hotad art. Jämfört med 70-talet har hela 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit. Naturskyddsföreningen köper därför upp fiskerättigheter av svenska ålfiskare som ett stöd och hjälper därmed till så att fler ålar får möjlighet att fortplanta sig.
– Det är skandalöst att man alls får fiska en akut hotad art, det drabbar ju i förlängningen även fiskenäringen. När samhället inte sätter stopp för ålfisket försöker vi genom insamlingar rädda varje ål som går. På det sättet kan vi tillsammans motverka att ännu en art försvinner från vår natur, säger Mikael.
Ålen är en unik gammal fisk som föds i Sargassohavet på andra sidan Atlanten och kommer som ett litet yngel via golfströmmen till Europa. Ålen växer sedan upp i europeiska vatten, inklusive Östersjön, där den ofta blir uppåt 20 år innan den återvänder till Sargassohavet för att föröka sig. Om den inte blir uppfiskad, alltså. Att rädda en ål är att köpa en julklapp som inte bara räddar en enstaka fisk, utan hjälper till att rädda hela ekosystemet.
Här kan du köpa din julklapp.
Tidigare notiser om ål hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta