Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Arjeplog – 2 juli

Lördagen den 2 juli är ett datum som alla miljövänner och sportfiskare bör notera i sina almanackor. Då ska så många som möjligt samlas i Arjeplog – och protestera så att det hörs och syns mot utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna.
Bakgrunden är välbekant för de flesta. Arjeplogs allmänning har ansökt om att få bygga ytterligare ett kraftverk i Arjeplogsströmmarna, mellan Sällasjön och Uddjaur. Ett kraftverk som kan förstöra fisket i en av landets bästa storöringsströmmar.
Trots motstånd från i stort sett alla remissinstanser fick Allmänningen tillstånd av miljödomstolen. Miljööverdomstolen vägrade att pröva ärendet och därmed är den juridiska vägen stängd. Men det finns kanske fortfarande möjlighet att förändra inställningen hos Allmänningens delägare. En majoritet av invånarna i Arjeplog är motståndare till utbyggnaden.

För att manifestera motståndet arrangerar Älvräddarna en demonstration i Arjeplog, lördagen den 2 juli. Mötet kommer att gästas av kända sportfiskeprofiler som William Moberg-Faulds, Peter Sjödin, Martin Falklind, Gunnar Westrin, Stefan ”Trumman” Trumstedt, Johan Broman med flera. Platsen för manifestation är en gräsplan så det blir fina möjligheter till picknick. Arrangörerna kommer att erbjuda grillmöjligheter samt försäljning av hamburgare, korv med mera.
Svenne Andersson

De fina strömmarna vid Arjeplog hyser riktigt grov öring. Här fångas varje år klunsar på 6-8 kilo. (Foto: Johan Sandlund, Guide Laponica)

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta