De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.
De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.[/caption] " /> Arktis hotas av kommersiellt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Arktis hotas av kommersiellt fiske

De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.


De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.


Isen smälter i Arktis och nya områden blir isfria delar av året. Då kommer kommersiella fiskeflottor dit för att ta del av de hittills orörda bestånden.
Länge har havsisen legat som ett skyddande lock för stora delar av Arktis, och det har inte gått att bedriva något storskaligt fiske här. Men nu när isen smälter tränger många fartyg allt djupare in i Arktis och börjar fiska på nya områden. Problemet är att ingen vet hur mycket fisk det finns!
Det är av yttersta vikt att hålla kontroll på fisket och verka för att det blir uthålligt. Se en kortfilm om detta från WWF.
Visa ditt engagemang för att stoppa klimatförändringarna genom att släcka lampan lördag den 28 mars klockan 20.30-21.30. Då är det Earth Hour och syftet med den timmen är att sända en signal till makthavarna och visa hur många människor det är som faktiskt bryr sig.
 

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta