De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.
De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.[/caption] " /> Arktis hotas av kommersiellt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Arktis hotas av kommersiellt fiske

De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.


De ofiskade bestånden i Arktis är en guldgruva för kommersiellt fiske. Det gäller att reglera det snarast möjligt.


Isen smälter i Arktis och nya områden blir isfria delar av året. Då kommer kommersiella fiskeflottor dit för att ta del av de hittills orörda bestånden.
Länge har havsisen legat som ett skyddande lock för stora delar av Arktis, och det har inte gått att bedriva något storskaligt fiske här. Men nu när isen smälter tränger många fartyg allt djupare in i Arktis och börjar fiska på nya områden. Problemet är att ingen vet hur mycket fisk det finns!
Det är av yttersta vikt att hålla kontroll på fisket och verka för att det blir uthålligt. Se en kortfilm om detta från WWF.
Visa ditt engagemang för att stoppa klimatförändringarna genom att släcka lampan lördag den 28 mars klockan 20.30-21.30. Då är det Earth Hour och syftet med den timmen är att sända en signal till makthavarna och visa hur många människor det är som faktiskt bryr sig.
 

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta