Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Årstiden räddning vid oljeutsläpp

En fartygsolycka väster om Danmark orsakade ett stort oljeutsläpp som nådde västra Tjörn i mitten av september förra året. (Foto: Anders Nicander)

Det stora oljeutsläppet vid Tjörn i höstas får troligtvis betydligt mindre konsekvenser än om olyckan hänt under våren. Det framkom när man utvärderade utsläppet vid ett möte i Göteborg i förra veckan.
Hade oljeutsläppet skett under våren med ett uppvaknande växt och djurliv hade konserverna blivit betydligt värre, enligt Thomas Johansson som är enhetschef på Havs- och Vattenmyndigheten. Nu har man haft hösten och vintern på sig att sanera.

Vid mötet konstaterades att kustkommuner måste ha aktuella oljesaneringsplaner för att snabbt kunna skydda känsliga områden. Särskilt viktigt är detta i områden med omfattande sjöfart som Västkusten, Skåne och Blekinge.
För att läsa Havs- och Vattenmyndighetens pressmeddelande klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta