Läs om fisketips från experterna Vi tar rygg på Christian Bergqvist och Nicklas Kolbeck från Team Omega under havsfisketävlingen Pater Noster Cup.[/caption] " /> Artjakt på havet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Artjakt på havet
Läs om fisketips från experterna

Vi tar rygg på Christian Bergqvist och Nicklas Kolbeck från Team Omega under havsfisketävlingen Pater Noster Cup.

Hur går det egentligen till på en havsfisketävling? I Fiskejournalen nummer 10-11 tar vi rygg på några av Sveriges mest framgångsrika sportfiskare under en tävling.
I senaste numret av Fiskejournalen följer vi med några av landets bästa havsfiskare ut på fiskrika och salta vatten. Vi kan konstatera att svenskt havsfiske förändrats under senare tid. Med oss fick vi också några tips som kan komma till nytta vid ditt eget havsfiske.
Bläddra i senaste numret.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta