[/caption] " /> Artrikt isfiske på Gullmarsfjorden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Artrikt isfiske på Gullmarsfjorden

Den gångna helgen bjöd på bistert väder, men även på havsörn och klorocka. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Den senaste tidens kyla har fått bohuslänska Gullmarsfjorden att lägga sig, till stor glädje för artjagande havsfiskare.
Väderskyddade Gullmarsfjorden bjuder på ett artrikt och spännande fiske såväl på sommaren som under vintern. De senaste vintrarna har varit tuffa, och hårdsatsande artjägare har fångat udda arter såsom paddtorsk, bergvar och klorocka från isen.
Numera råder ett totalt fiskeförbud året runt efter torsk, kolja och bleka i Gullmarsfjorden, men det hindrar inte glada sportfiskare från att testa på det fina fisket efter bland annat vitling och sill som den djupa fjorden kan erbjuda. I helgen siktades också havsörn i fjordens inre delar.
En häftig art är klorockan som jämfört med övriga rocka- och hajarter faktiskt är ganska talrik på svenska kusten, inte minst i Gullmarsfjorden. Klorockan ansamlas på lite djupare mjukbottnar och i Gullmarsfjorden verkar den trivas alldeles ypperligt, även om medelstorleken inte är densamma som utomskärs. Glyskolja, vitlinglyra, makrill, rötsimpa, sandskädda och skrubbskädda är andra arter som regelbundet landas av sportfiskare.

Vi påminner om att ta det extra försiktigt på havsisarna. Dels fryser havsvatten vid en lägre temperatur än sötvatten, dels gör oberäkneliga havsströmmar att istjockleken kan förändras väldigt snabbt på bara något dygn.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta