Artrikt isfiske på Gullmarsfjorden

Den gångna helgen bjöd på bistert väder, men även på havsörn och klorocka. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Den senaste tidens kyla har fått bohuslänska Gullmarsfjorden att lägga sig, till stor glädje för artjagande havsfiskare.
Väderskyddade Gullmarsfjorden bjuder på ett artrikt och spännande fiske såväl på sommaren som under vintern. De senaste vintrarna har varit tuffa, och hårdsatsande artjägare har fångat udda arter såsom paddtorsk, bergvar och klorocka från isen.
Numera råder ett totalt fiskeförbud året runt efter torsk, kolja och bleka i Gullmarsfjorden, men det hindrar inte glada sportfiskare från att testa på det fina fisket efter bland annat vitling och sill som den djupa fjorden kan erbjuda. I helgen siktades också havsörn i fjordens inre delar.
En häftig art är klorockan som jämfört med övriga rocka- och hajarter faktiskt är ganska talrik på svenska kusten, inte minst i Gullmarsfjorden. Klorockan ansamlas på lite djupare mjukbottnar och i Gullmarsfjorden verkar den trivas alldeles ypperligt, även om medelstorleken inte är densamma som utomskärs. Glyskolja, vitlinglyra, makrill, rötsimpa, sandskädda och skrubbskädda är andra arter som regelbundet landas av sportfiskare.
Vi påminner om att ta det extra försiktigt på havsisarna. Dels fryser havsvatten vid en lägre temperatur än sötvatten, dels gör oberäkneliga havsströmmar att istjockleken kan förändras väldigt snabbt på bara något dygn.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...