[/caption] " /> Ärtskörd dödar fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ärtskörd dödar fiskar

I juni hittades uppsvällda döda fiskar vid Lillåns mynning i Kalmar Sund. Nu har samma upptäckt gjorts i Vege å i nordvästra Skåne. (Foto: Nils Ljunggren/Sportfiskarna)

Ett fel i reningsverket hos Findus i Bjuv har orsakat fiskdöd i Vege å, i nordvästra Skåne. Fiskarna har dött av syrebrist som beror på att ärtrester och andra syreförbrukande ämnen kommit ut i ån.
Findus är i full gång med ärtskörden och rester från rengöringen har passerat företagets eget reningsverk. Ärtresterna bryts ner i ån och förbrukar stora mängder syre, vilket lett till att fiskar, bland annat öring och ål dött av syrebrist.
Under tisdagen kom länsstyrelsens personal till platsen och arbetar nu, tillsammans med företaget, för att begränsa skadeverkningarna.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta