[/caption] " /> Ärtskörd dödar fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ärtskörd dödar fiskar

I juni hittades uppsvällda döda fiskar vid Lillåns mynning i Kalmar Sund. Nu har samma upptäckt gjorts i Vege å i nordvästra Skåne. (Foto: Nils Ljunggren/Sportfiskarna)

Ett fel i reningsverket hos Findus i Bjuv har orsakat fiskdöd i Vege å, i nordvästra Skåne. Fiskarna har dött av syrebrist som beror på att ärtrester och andra syreförbrukande ämnen kommit ut i ån.
Findus är i full gång med ärtskörden och rester från rengöringen har passerat företagets eget reningsverk. Ärtresterna bryts ner i ån och förbrukar stora mängder syre, vilket lett till att fiskar, bland annat öring och ål dött av syrebrist.
Under tisdagen kom länsstyrelsens personal till platsen och arbetar nu, tillsammans med företaget, för att begränsa skadeverkningarna.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta