Aspen är en både rödlistad och hotad fiskart – vilket dock inte respekteras av alla. Under flera år har det förekommit storskaligt tjuvfiske efter asp i Garnsviken, och nu uppmanar Sportfiskarna folk att söka uppdragen som tillsynsmän i området. " />
Annons
Asp och gös tjuvfiskas – hjälp till att stoppa förövarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Asp och gös har tjuvfiskats med bland annat nät i Garnsviken. Foto: Cecilia Grönberg
Asp och gös tjuvfiskas – hjälp till att stoppa förövarna

Aspen är en både rödlistad och hotad fiskart – vilket dock inte respekteras av alla. Under flera år har det förekommit storskaligt tjuvfiske efter asp i Garnsviken, och nu uppmanar Sportfiskarna folk att söka uppdragen som tillsynsmän i området.

Under 2018 kunde det bekräftas att asp lekte i Lövstaån, som mynnar ut i Garnsviken i Sigtuna kommun. Även gösar söker sig till det aktuella området för att leka, och det har även lockat dit tjuvfiskare. Under 2019 drev Sportfiskarna med hjälp av Sigtuna Fiskevårdsförening projektet ”Tillsyn Garnsviken”, och det resulterade bland annat i flera beslagtagna olagliga nät och ett stort antal tillrättavisanden.

Sportfiskarna meddelar nu att några av förra årets tillsynsmän inte kan vara med i år och därför söker de nya kandidater till att vara en del av årets tillsynsteam för Sigtuna fvo. Dock finns det bara ett begränsat antal platser, så det är först till kvarn som gäller. Här hittar du all info kring det.

Läs mer om fiskeregler:

https://www.fiskejournalen.se/nodbromsen-drogs-pa-gotland-men-har-det-gett-resultat/

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta