Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Åter laxodling i Mörrum?

Fler sådana här i Mörrumsån, menar aktionsgruppen som kräver att laxodlingen återupptas om det är nödvändigt för att öka laxtillgången i Mörrumsån.

6000 personer kräver mer lax i Mörrumsån – om nödvändigt genom odling och utsättning. Häromdagen uppvaktades ledningen för Kronolaxfisket med en omfattande namninsamling.
Som bekant ser det illa ut med laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. En av de drabbade älvarna är internationellt kända sportfiskeeldoradot Mörrumsån – där laxuppgången blivit allt sämre.
På initiativ av Per-Ola Johansson, en av åns inbitna laxfiskare, har det startats en aktionsgrupp som vill rädda laxen och laxfisket i Mörrumsån. Om det inte går på annat sätt vill man att Kronolaxfisket återupptar odlingen och utsättningen av lax.

Chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson, konstaterar att det rent tekniskt är möjligt att återstarta laxodlingen, men att beslutet ligger hos fiskemyndigheterna. Percy säger också att stämningen bland expertisen är sådan att man hellre ser satsning på naturlig reproduktion, men han lovar i alla fall att ta upp frågan vid nästa möte med berörda myndigheter.
Mer info om frågan hittar du på Kronolaxfiskets hemsida.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta