Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Åter laxodling i Mörrum?

Fler sådana här i Mörrumsån, menar aktionsgruppen som kräver att laxodlingen återupptas om det är nödvändigt för att öka laxtillgången i Mörrumsån.

6000 personer kräver mer lax i Mörrumsån – om nödvändigt genom odling och utsättning. Häromdagen uppvaktades ledningen för Kronolaxfisket med en omfattande namninsamling.
Som bekant ser det illa ut med laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. En av de drabbade älvarna är internationellt kända sportfiskeeldoradot Mörrumsån – där laxuppgången blivit allt sämre.
På initiativ av Per-Ola Johansson, en av åns inbitna laxfiskare, har det startats en aktionsgrupp som vill rädda laxen och laxfisket i Mörrumsån. Om det inte går på annat sätt vill man att Kronolaxfisket återupptar odlingen och utsättningen av lax.

Chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson, konstaterar att det rent tekniskt är möjligt att återstarta laxodlingen, men att beslutet ligger hos fiskemyndigheterna. Percy säger också att stämningen bland expertisen är sådan att man hellre ser satsning på naturlig reproduktion, men han lovar i alla fall att ta upp frågan vid nästa möte med berörda myndigheter.
Mer info om frågan hittar du på Kronolaxfiskets hemsida.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta