Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Återanvända gäddor

Rickard Olsson från Mörrum är lite av en specialist på att återanvända gäddor. När han häromveckan tog ett nytt pb ute i Pukaviksbukten var det troligen samma gädda som han fångade där i fjol.
Vi har en gång tidigare skrivit om hur Rickard släpper tillbaka och fångar samma gäddor. Nu har han gjort det igen – tror han i alla fall:
”Det som var lite extra kul med den här fångsten är att det var min hittills tyngsta fluggädda och att den högg på exakt samma ställe och nästan exakt ett år senare än den fluggädda jag registrerade förra året. Jag kan ju inte säga till hundra procent att det är samma fisk, men det är mycket möjligt”, skriver han i anmälan till 100-klubben.
För ett år sedan var gäddan 103 centimeter och vägde 7,3 kilo. Nu hade den ökat till 104 centimeter och 8,3 kilo.
Svenne Andersson

Richard Olsson med samma (?) gädda som han fångade för ett år sedan.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta