" /> Återfångad gädda vägde mindre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Dennis med samma gädda från 2016 och 2015.
Återfångad gädda vägde mindre

En gädda lät sig fångas två gånger med ett års mellanrum av samma person och på samma plats. Gäddan verkade ha haft ett tufft år. Noggrann mätning visade nämligen att den vägde mindre än året innan. Vi ringde uppe en forskare på Sötvattenslaboratoriet för att ta reda på hur vanligt det är att gäddor slutar växa.

Dennis Andersson är en 16-årig fiskeentusiast fån Mora. På vintern är det gädda som gäller och under ett av säsongens ispass dök det upp en gammal bekant genom hålet. En grann gädda med en tydlig gul fläck gjorde Dennis övertygad om att det var samma gädda som han fångade året innan. Gäddan togs i en liten tjärn och högg i princip på samma plats båda gångerna. När fisken vägdes upptäckte Dennis att gäddan faktiskt hade gått ner i vikt. Nu vägde den 4850 gram och året innan fem kilo prick. Längden hade dock ökat med tre centimeter. Birgitta Ekstrand Söör, Fiskeriassistent vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU, studerar tillväxt hos gädda och konstaterar att det inte är helt unikt att gäddor stannar i vikt. – Det sker emellanåt och den sannolika orsaken i det här fallet är att den haft dålig tillgång på mat. Stora gäddor behöver mycket mat och i en liten tjärn blir de oerhört beroende av att sjöns betesfisk har haft bra yngelsäsonger, berättar Birgitta. Hon är nu igång med ett stort tillväxtprojekt där också gäddornas kön registreras. – Jag skulle gärna vilja veta vad den här gäddan hade för kön. Storleken talar för att det är en hona, men hanar stannar oftare upp i vikt. Om det här är en hane skulle den kunna vara riktig gammal, berättar Birgitta. Dennis släppte tillbaka gäddan och hoppas att få se den där gula fläcken igen i framtiden. – Men då hoppas jag att gäddan blivit större, avslutar Dennis.

Läs mer om forskningen på Sötvattenslaboratoriet här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta