Återfångad gädda vägde mindre

Dennis med samma gädda från 2016 och 2015.

En gädda lät sig fångas två gånger med ett års mellanrum av samma person och på samma plats. Gäddan verkade ha haft ett tufft år. Noggrann mätning visade nämligen att den vägde mindre än året innan. Vi ringde uppe en forskare på Sötvattenslaboratoriet för att ta reda på hur vanligt det är att gäddor slutar växa.

Dennis Andersson är en 16-årig fiskeentusiast fån Mora. På vintern är det gädda som gäller och under ett av säsongens ispass dök det upp en gammal bekant genom hålet. En grann gädda med en tydlig gul fläck gjorde Dennis övertygad om att det var samma gädda som han fångade året innan. Gäddan togs i en liten tjärn och högg i princip på samma plats båda gångerna. När fisken vägdes upptäckte Dennis att gäddan faktiskt hade gått ner i vikt. Nu vägde den 4850 gram och året innan fem kilo prick. Längden hade dock ökat med tre centimeter. Birgitta Ekstrand Söör, Fiskeriassistent vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU, studerar tillväxt hos gädda och konstaterar att det inte är helt unikt att gäddor stannar i vikt. – Det sker emellanåt och den sannolika orsaken i det här fallet är att den haft dålig tillgång på mat. Stora gäddor behöver mycket mat och i en liten tjärn blir de oerhört beroende av att sjöns betesfisk har haft bra yngelsäsonger, berättar Birgitta. Hon är nu igång med ett stort tillväxtprojekt där också gäddornas kön registreras. – Jag skulle gärna vilja veta vad den här gäddan hade för kön. Storleken talar för att det är en hona, men hanar stannar oftare upp i vikt. Om det här är en hane skulle den kunna vara riktig gammal, berättar Birgitta. Dennis släppte tillbaka gäddan och hoppas att få se den där gula fläcken igen i framtiden. – Men då hoppas jag att gäddan blivit större, avslutar Dennis.

Läs mer om forskningen på Sötvattenslaboratoriet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...