Återförsurning hotar med neddragen kalkning

Återförsurning hotar med neddragen kalkning

Tio procent av alla landets försurade vatten kalkas inte idag. Om vi ska uppfylla kravet på god status i våra vatten enligt EU:s vattendirektiv bör fler vatten omfattas av kalkningsverksamheten, enligt Sportfiskarna.

Sportfiskarna lanserar nu en policy för försurning och kalkning för att öka fokus och påverkan i frågan. Kalkningen är fortsatt nödvändig för sportfisket i stora delar av landet.
– Allt är inte dystert nattsvart med försurningen, vi har till exempel ett mycket bra havsöringsfiske på Västkusten, framförallt i Bohuslän, trots att området är bland de värst försurade i landet. Kalkningen skapar här enorma värden för biologisk mångfald, sportfiske, turism, friluftsliv och folkhälsa, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Nytt fokus viktigt
Många försurade vatten har nu återhämtat sig och livet har återvänt tack vare minskade nedfall och en väl fungerande nationell kalkningsverksamhet. Merparten av laxbestånden i södra Sverige har räddats och upprätthålls med kalkning. Men kvarvarande försurningskällor som internationell sjöfart och fortsatt höga kväveutsläpp måste åtgärdas. Även skogsbrukets ökande uttag av biobränsle hämmar återhämtningen. Ökad askåterföring och en försiktighetsprincip vid uttag av biobränsle är viktiga framtida frågor för Sportfiskarna, vilket tas upp i förbundets nya policy. Sportfiskarna avser vidare att fortsatt bevaka kalkningsverksamhetens effektivisering och minskade kalkvolymer. Flera länsstyrelser varnar för att man inte kan dra ner mer på kalkvolymerna utan att riskera biologiska skador.
– Försurningen måste bekämpas genom att både åtgärda kvarvarande försurningskällor och fortsätta kalka försurade vatten. Sportfiskarna tänker inte godta att fortsatta neddragningar av kalkningen får orsaka biologiska skador. Det finns tydliga indikationer på att exempelvis öring minskar då kalkningen dras ned i olika vatten. Mängder av unika fiskbestånd i hela landet har tidigare räddats genom kalkning. Det är en framgångssaga för svensk naturvård som vi inte får slösa bort, säger Stefan Nyström.

Nykalkning bortglömd fråga
10 procent av alla landets försurade vatten kalkas inte idag. Om vi ska uppfylla kravet på god status i våra vatten enligt EU:s vattendirektiv bör fler vatten omfattas av kalkningsverksamheten. Någon fullständig kartläggning av nykalkningsbehovet har aldrig genomförts. Mer resurser krävs för att både kartlägga och åtgärda okalkade vatten.
– Nykalkningen är en fråga vi inte kommer att släppa. Vi vet att det finns försurade vatten med stora naturvärden som aldrig kalkats. Mer resurser måste helt enkelt skjutas till för länsstyrelsernas arbete, kommenterar Stefan Nyström.
Läs Sportfiskarnas policy här.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...