Ätran i farozonen igen

buttorp

Det har varit många turer kring Buttorpforsen de senaste åren.

Älvräddarna:
Turerna kring forsen i Buttorp är långt ifrån avklarade. En ansökan om tillstånd att anlägga ett nytt småskaligt vattenkraftverk har återigen lämnats in till Mark och miljödomstolen.
En ny ansökan skickades i juni in av Buttorps Kraft AB med Walter Johansson som ombud. Ansökan gäller att få den gamla anläggningen förklarad laglig och att få tillstånd att bygga ett nytt vattenkraftverk i Ätrans sista vilda ström i Buttorp. Magnus Carlsson, ägare av Buttorps Kraft AB, drog så sent som 2011 tillbaka en ansökan som Länsstyrelsen, HaV och Kammarkollegiet visat sig negativt inställda till. Enligt den ansökan som nu lämnats in har inte de åtgärder som påpekades av dessa instanser åtgärdats och bland annat är ett tidigare planerat omlöp ändrat till en denilränna. I april i år deltog ett femtiotal människor, från bland annat FVO, Älvräddarna, Sportfiskarna och Ätrans fiskeråd, i ett samrådsmöte där motståndet mot ett vattenkraftverk i Buttorp var massivt.
Älvräddarna säger:
Vi kommer arbeta för att se till att detta kraftverk inte blir en realitet. I ansökan, där man som väldigt ofta använder urminnes hävd, tycker man att eftersom det funnits en damm på 1800-talet så bör ansökan om lagligförklaring behandlas enligt gamla vattenlagen från 1880.
En sak som gjorts men som ännu inte visat resultat är att vi påtalat kommunens rätt att besluta om ett interimistiskt förbud (Se infotext nedan) för att bilda naturreservat i området och därigenom skydda vattnet. Detta eftersom kommunstyrelsen sedan tidigare ställt sig positiv till ett medborgarförslag om att bilda ett naturreservat i området, men valt att avvakta p.g.a. det ekonomiska läget.

Älvräddarna har redan påbörjat arbetet för att se till att forsen i Buttorp bevaras.
– Där har inte pågått någon elproduktion sedan 1969, och så skall det också förbli, avslutar Älvräddarna.
www.alvraddarna.se

Missa inte tidigare notiser om Buttorp.

*Miljöbalken 7 kap. 24 § När en fråga har väckts om att ett område eller ett föremål skall skyddas som naturreservat kulturreservat, naturminne eller vattenskyddsområde eller om att ett redan skyddat sådant område eller föremål skall få utökat skydd, får länsstyrelsen eller kommunen för viss tid dock högst tre år meddela förbud mot att sådana åtgärder vidtas utan tillstånd som berör området eller föremålet och som strider mot syftet med det tilltänkta skyddet.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...