Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Att tänka lite längre

Inledning på årets havsöringfiske på Västkustens har gett gott resultat på flera håll. En del fiskare har fångat stora mängder öring, även över minimimåttet på 45 centimeter. När naturen ger gäller det att ta – med förnuft!
En sprudlande glad sportfiskare berättade att han fått tiotals öringar. Han hade valt att behålla flera, som han sa, lagliga öringar. Dessa öringar var alla längre än minimimåttet men i urusel kondition, färgade och mer lika ål än öring i formen.
Havsöring som är brun och mager har ofta tillbringat en längre tid i sötvatten efter höstens lek. Den är direkt dålig i köket och bör alltid återutsättas, även om man inte begår ett lagbrott om man behåller den. Om bara en månad är samma fisk i bra kondition och om ytterligare en i fantastisk. Då är den betydligt svårare att fånga. Men det är väl utmaningen vi söker? Och skulle du händelsevis vilja behålla den då, när den är blank och trind, så är den en delikatess på tallriken.
Anders Nicander

Denna öring håller på att bryta från lekdräkt till silverkostym. Om någon månad är den helt blank. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta