Även i Oslofjorden

Oslofjorden är på väg åt samma dystra håll som i stort sett samtliga svenska havsvattenområden. Utfiskning och miljöförstöring hotar. Men nu höjs röster för att göra fjorden till ett rent sportfiskevatten.
Ett alldeles för intensivt yrkesfiske är det enskilt största hotet mot i stort sett alla hav på vår jord. Norge, som på många sätt  är ett föregångsland när det gäller förvaltning av fisket, har ett otroligt mycket bättre havssportfiske än vi själva har. I södra Norge är havet mest påverkat av yrkesfiske och Oslofjorden som länge varit ett drömvatten för sportfiskare utarmas allt mer.
I den norska miljödebatten har man länge pratat om utsläpp och förorening av fjorden, men nu höjs röster för att begränsa fisket. Många har reagerat på att det fortfarande är tillåtet att tråla i fjorden. ”Gör fjorden till en sportfiskefjord” kan man läsa på norska sportfiskesajter.
Precis som fjordarna på den svenska Västkusten ligger Oslofjorden mitt i en storstadsregion där efterfrågan på fiskemöjligheter är enorm. I Sverige har vi projekt 8-fjordar som bland annat kommit till för att försöka återskapa de en gång så rika fiskbestånden. Kanske kan vi exportera den idén till Norge och kanske kan vi få våra politiker att inse att i stort sett hela vår kust skulle behöva förvaltas på samma sätt som man förvaltar vattnen inom 8-fjordar.
Anders Nicander

Turbåtsfiske i Oslofjorden. Även om fisket i Oslofjorden är bra med svenska mått mätt är det bara en skugga av vad det en gång var. Boven heter överfiske. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...