Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Även i Oslofjorden

Oslofjorden är på väg åt samma dystra håll som i stort sett samtliga svenska havsvattenområden. Utfiskning och miljöförstöring hotar. Men nu höjs röster för att göra fjorden till ett rent sportfiskevatten.
Ett alldeles för intensivt yrkesfiske är det enskilt största hotet mot i stort sett alla hav på vår jord. Norge, som på många sätt  är ett föregångsland när det gäller förvaltning av fisket, har ett otroligt mycket bättre havssportfiske än vi själva har. I södra Norge är havet mest påverkat av yrkesfiske och Oslofjorden som länge varit ett drömvatten för sportfiskare utarmas allt mer.
I den norska miljödebatten har man länge pratat om utsläpp och förorening av fjorden, men nu höjs röster för att begränsa fisket. Många har reagerat på att det fortfarande är tillåtet att tråla i fjorden. ”Gör fjorden till en sportfiskefjord” kan man läsa på norska sportfiskesajter.

Precis som fjordarna på den svenska Västkusten ligger Oslofjorden mitt i en storstadsregion där efterfrågan på fiskemöjligheter är enorm. I Sverige har vi projekt 8-fjordar som bland annat kommit till för att försöka återskapa de en gång så rika fiskbestånden. Kanske kan vi exportera den idén till Norge och kanske kan vi få våra politiker att inse att i stort sett hela vår kust skulle behöva förvaltas på samma sätt som man förvaltar vattnen inom 8-fjordar.
Anders Nicander

Turbåtsfiske i Oslofjorden. Även om fisket i Oslofjorden är bra med svenska mått mätt är det bara en skugga av vad det en gång var. Boven heter överfiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta