Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Även i Oslofjorden

Oslofjorden är på väg åt samma dystra håll som i stort sett samtliga svenska havsvattenområden. Utfiskning och miljöförstöring hotar. Men nu höjs röster för att göra fjorden till ett rent sportfiskevatten.
Ett alldeles för intensivt yrkesfiske är det enskilt största hotet mot i stort sett alla hav på vår jord. Norge, som på många sätt  är ett föregångsland när det gäller förvaltning av fisket, har ett otroligt mycket bättre havssportfiske än vi själva har. I södra Norge är havet mest påverkat av yrkesfiske och Oslofjorden som länge varit ett drömvatten för sportfiskare utarmas allt mer.
I den norska miljödebatten har man länge pratat om utsläpp och förorening av fjorden, men nu höjs röster för att begränsa fisket. Många har reagerat på att det fortfarande är tillåtet att tråla i fjorden. ”Gör fjorden till en sportfiskefjord” kan man läsa på norska sportfiskesajter.

Precis som fjordarna på den svenska Västkusten ligger Oslofjorden mitt i en storstadsregion där efterfrågan på fiskemöjligheter är enorm. I Sverige har vi projekt 8-fjordar som bland annat kommit till för att försöka återskapa de en gång så rika fiskbestånden. Kanske kan vi exportera den idén till Norge och kanske kan vi få våra politiker att inse att i stort sett hela vår kust skulle behöva förvaltas på samma sätt som man förvaltar vattnen inom 8-fjordar.
Anders Nicander

Turbåtsfiske i Oslofjorden. Även om fisket i Oslofjorden är bra med svenska mått mätt är det bara en skugga av vad det en gång var. Boven heter överfiske. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta