I går startade äventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist sin stående paddeltur från Stockholm till Visby. Syftet är att sätta fokus på mikroplasterna i Östersjön. " /> Äventyrare står upp för Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det är en tuff utmaning att paddla stående över Östersjön. Foto: Kihborg/Kjellkvist
Äventyrare står upp för Östersjön

I går startade äventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist sin stående paddeltur från Stockholm till Visby. Syftet är att sätta fokus på mikroplasterna i Östersjön.
Varje år släpps närmare 40 ton mikroplast ut till Östersjöns avrinningsområde från vår användning av olika kroppsvårdsprodukter som skrubbkräm, duschgel och tandkräm. Både mikroskräpet och de ämnen som det kan bära med sig, påverkar både fiskar och andra organismer negativt.

Det är för att nå ut till fler människor med detta budskapet som vi gör det här.

Oskar och Sören ska paddla på ett Stand Up Paddleboard, SUP, från Stockholm till Visby. Under paddlingen kommer äventyrarna att släpa efter sig små håvar som konstruerats av Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet. Tanken är, förutom att ta prover, att sätta fokus på frågan.
– Som konsument har du ett val, säger Oskar. Du kan helt enkelt välja produkter och märken som inte innehåller plast. Men då måste du förstås veta om att det är ett problem. Det är för att nå ut till fler människor med detta budskapet som vi gör det här. Och för att det är ett kul äventyr så klart!

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta