I går startade äventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist sin stående paddeltur från Stockholm till Visby. Syftet är att sätta fokus på mikroplasterna i Östersjön. " /> Äventyrare står upp för Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det är en tuff utmaning att paddla stående över Östersjön. Foto: Kihborg/Kjellkvist
Äventyrare står upp för Östersjön

I går startade äventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjellkvist sin stående paddeltur från Stockholm till Visby. Syftet är att sätta fokus på mikroplasterna i Östersjön.
Varje år släpps närmare 40 ton mikroplast ut till Östersjöns avrinningsområde från vår användning av olika kroppsvårdsprodukter som skrubbkräm, duschgel och tandkräm. Både mikroskräpet och de ämnen som det kan bära med sig, påverkar både fiskar och andra organismer negativt.

Det är för att nå ut till fler människor med detta budskapet som vi gör det här.

Oskar och Sören ska paddla på ett Stand Up Paddleboard, SUP, från Stockholm till Visby. Under paddlingen kommer äventyrarna att släpa efter sig små håvar som konstruerats av Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet. Tanken är, förutom att ta prover, att sätta fokus på frågan.
– Som konsument har du ett val, säger Oskar. Du kan helt enkelt välja produkter och märken som inte innehåller plast. Men då måste du förstås veta om att det är ett problem. Det är för att nå ut till fler människor med detta budskapet som vi gör det här. Och för att det är ett kul äventyr så klart!

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta