Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Avhandling om genetisk variation

Enligt en ny avhandling kan kommersiellt fiske, jakt och utplanteringar av djur och växter kan leda till att inaveln ökar och att viktig genetisk variation går förlorad. (Foto: Johan Charlier)

Mänsklig påverkan på vilda djur och växter kan leda till förlust av genetisk variation. Detta visar en ny avhandling vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Johan Charlier har i sin avhandling Övervakning av genetisk mångfald – aspekter och hänsynstaganden ur ett bevarandeperspektiv bidragit till att öka kunskapen om öring i svenska fjällsjöar.
– I min forskning har jag använt data insamlat från en liten jämtländsk fjällsjö under 30 år. Jag har bland annat studerat hur den genetiska variationen förändrar sig i en naturlig öringpopulation, opåverkad av storskaligt fiske, berättar Johan.

Han anser att informationen är viktig för att kunna jämföra med, och tolka, de förändringar som vi kan se i populationer som är starkt nyttjade av människan.

 

Att stora naturområden förstörs på grund av mänsklig aktivitet och att många arter riskerar att försvinna är något som de flesta vet om. Det som däremot inte många känner till är att åtskilliga växter och djur även hotas eftersom genetisk variation inom arter går förlorad. Detta kan enligt Johan leda till minskad förmåga att anpassa sig till miljöförändringar.
Här kan du läsa avhandlingen.
Undrar du vad genetisk variation är? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta