Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Avhandling om genetisk variation

Enligt en ny avhandling kan kommersiellt fiske, jakt och utplanteringar av djur och växter kan leda till att inaveln ökar och att viktig genetisk variation går förlorad. (Foto: Johan Charlier)

Mänsklig påverkan på vilda djur och växter kan leda till förlust av genetisk variation. Detta visar en ny avhandling vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Johan Charlier har i sin avhandling Övervakning av genetisk mångfald – aspekter och hänsynstaganden ur ett bevarandeperspektiv bidragit till att öka kunskapen om öring i svenska fjällsjöar.
– I min forskning har jag använt data insamlat från en liten jämtländsk fjällsjö under 30 år. Jag har bland annat studerat hur den genetiska variationen förändrar sig i en naturlig öringpopulation, opåverkad av storskaligt fiske, berättar Johan.

Han anser att informationen är viktig för att kunna jämföra med, och tolka, de förändringar som vi kan se i populationer som är starkt nyttjade av människan.

 

Att stora naturområden förstörs på grund av mänsklig aktivitet och att många arter riskerar att försvinna är något som de flesta vet om. Det som däremot inte många känner till är att åtskilliga växter och djur även hotas eftersom genetisk variation inom arter går förlorad. Detta kan enligt Johan leda till minskad förmåga att anpassa sig till miljöförändringar.
Här kan du läsa avhandlingen.
Undrar du vad genetisk variation är? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta