Avtal gynnar vildlax i Vindelälven

Den norska vildlaxen är hotad. Foto: E. Peter Steenstra

Stiftelsen för Östersjölaxen har med hjälp av näringslivsprofilen Jan Wejdmark slutit ett avtal med en yrkesfiskare i Vindelälven. Avtalet går ut på att fiskaren kompenseras för att avstå från fiske med laxfällor under tre år i älvens fredningsområde.

Flera svenska vildlaxälvar har utvecklats positivt den senaste tioårsperioden, med fler återvändande laxar och förbättrad återväxt. Utvecklingen i Vindelälven, som är en nationalälv och ett biflöde till Umeälven, har däremot gått sämre. Ändå bedrivs yrkesfiske med tio fällor i fredningsområdet, via dispenser som utfärdats av Länsstyrelsen. Fällorna fångade i fjol 3011 laxar, en skrämmande hög siffra eftersom Vindelälvens totala laxvandring uppgick till 4100 individer.

”Vi anser att uttaget av Vindelälvslax är alldeles för stort och i dagsläget äventyrar hela beståndets framtid”

–  Vi anser att uttaget av Vindelälvslax är alldeles för stort och i dagsläget äventyrar hela beståndets framtid, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Ett sätt att minska fisketrycket har nu åstadkommits genom en överenskommelse mellan Stiftelsen för Östersjölaxen och en enskild yrkesfiskare, som har dispens för två av fällorna i fredningsområdet. Yrkesfiskaren avstår från fällfiske under tre år, vilket lär ge ett ordentligt lyft för laxen eftersom de nu inlösta fällorna fångade 861 laxar i fjol.

”På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare”

–  Tack vare ett gott samarbete har vi slutit en viktig överenskommelse som direkt kommer att gynna utsatta Vindelälvslaxen. På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare, säger Thomas Johansson.

Yrkesfiskarens ekonomiska kompensation säkrades tack vare generöst bidrag från näringslivsprofilen Jan Wejdmark.

”Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste  älvar”

– Under åren har jag engagerat mig för att utveckla norra Sveriges inland. Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste  älvar. Med ett livskraftigt laxbestånd som grund kan vi verkligen utveckla bygden genom att skapa möjligheter för besökare att uppleva den här fantastiska fisken, säger Jan Wejdmark.

Jan Wejdmark tittar på en Vindelälvslax i fiskvägen genom Stornorrfors kraftverk. Foto: Stiftelsen för Östersjölaxen

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 30 July 2018
Av: Hans Hällman