Bagerijäst och musselmjöl är två proteinkällor som kan användas till odlad fisk – vilket skonar den vilda fisken som annars blir fiskmjöl i odlingarna. En forskare vid SLU har funnit att 40 procent av proteinbehovet kan täckas med jäst och musselmjöl. " /> Bagerijäst bra som fiskfoder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Snart kommer det att odlas röding på land i Kall. Foto: Aleksandar Vidakovic
Bagerijäst bra som fiskfoder

Bagerijäst och musselmjöl är två proteinkällor som kan användas till odlad fisk – vilket skonar den vilda fisken som annars blir fiskmjöl i odlingarna. En forskare vid SLU har funnit att 40 procent av proteinbehovet kan täckas med jäst och musselmjöl.

Det är forskaren Aleksandar Vidakovic som försökt hitta alternativ till det traditionella fiskfodret i odlingarna. Att mata odlingsfisken med fiskmjöl eller vegetabiliskt protein är ju inte särskilt skonsamt mot miljön.
Sedan 1990-talet har konsumtionen av odlad fisk fördubblats i Sverige. Globalt står vattenbruket för ungefär hälften av all fisk som konsumeras. Det går åt mängder med annan fisk för att föda upp odlingsfisken och många fiskarter riskeras utfiskning för att bli mat i odlingarna.

Vidakovic har funnit tre olika substrat som kan fungera som foder: musselmjöl, bagerijäst och en jästblandning. Dessa kan ersätta upp till 40 procent av proteinbehovet hos odlad röding och regnbåge utan att tillväxten försämras. Jästen kan odlas på en mängd olika substrat som människor inte kan tillgodgöra sig.
Musslor har dessutom fördelen att de kan odlas och fungera som vattenrenare i övergödda vattendrag.

Avhandlingen finns som pdf-fil på http://pub.epsilon.slu.se/12523/.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta