Det är ingen överdrift att utnämna mässan Bait Bash/Flyfest till sportfiskarnas snickarverkstad nummer 1. Betesbyggare och flugbindare från hela landet möttes upp i Karlstad för att umgås genom sin favoritsysselsättning. " /> Bait Bash – kreativa sportfiskare på bettet! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Det var festligt bland flugbindare och betesbyggare på Bait Bash/Flyfest. Foto: Alexander Pollack
Bait Bash – kreativa sportfiskare på bettet!

Det är ingen överdrift att utnämna mässan Bait Bash/Flyfest till sportfiskarnas snickarverkstad nummer 1. Betesbyggare och flugbindare från hela landet möttes upp i Karlstad för att umgås genom sin favoritsysselsättning.

Nöjesfabriken i Karlstad sprudlade av kreativitet under två dagar, och det är exakt den typen av sammankomster som efterfrågas denna årstid, då många ställt undan fiskespöna och istället hittar inspiration genom att se över sin fiskeutrustning, och kanske förgylla den med egentillverkade alster.

En av många besökare som botaniserade i djungeln av beten, flugor och fiskeentusiaster var Alexander Pollack, och det är han som här bjuder på några bilder och intryck från mässan.

– Det var väldigt mysig, och det blir lätt så eftersom som alla som kommer dit är väldigt intresserade. Det handlar om att prata och umgås med likasinnade, säger Alexander.

Han uppskattar att det var över 1 000 besökare under de två dagarna, och att folk verkade nöjda med försäljningen.

– Jag hade min egen monter med gäddbeten, och jag är nöjd med intresset. Det var bra snurr och fin försäljning.

Alexander tillhör dock inte den kategorin sportfiskare som tar ett vinteruppehåll. Tvärtom så utnyttjar han den klena vintern och kör fullt ut på Vänern, som ligger öppen just nu.

– Det är kul med ismete också, men för min del gör det inget att Vänern ligger öppen, eftersom jag kan köra året runt då, säger Alexander Polack.

Många av utställarna och betesbyggarna kommer naturligtvis att dyka upp på Sportfiskemässan i Stockholm i slutet av mars. Det kommer även att bjudas på mycket sportfiske under Båtmässan i Göteborg kommande söndag, då bland annat Anders Holm och Martin Falklind från Fiskejournalen snackar fiske på scenen.

 

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta