Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det tar lång tid för dioxinhalterna att sjunka. Foto: Oxana Kolodina
Bakslaget: Dioxinminskning i Östersjöfisk har stannat av

Fisken i Östersjön fortsätter att exponeras för dioxiner – men nu är det inte bara utsläpp av miljögifter som är boven i dramat. En positiv trend bromsas upp på grund av fossila bränslen, enligt Livsmedelsverket.

Den positiva kurvan kring dioxinhalterna i fet Östersjöfisk har råkat ut för ett hack. Halterna är betydligt lägre i dag än för 50 år sedan, men minskningen har avstannat på senare år.
– Det beror på att vi fortfarande bränner sopor och fossila bränslen, men också på skogsbränder och vulkanutbrott som också släpper ut dioxiner och som är svåra att göra någonting åt, säger Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg till TT.

Hon pekar bland annat ut kolbränning i Östeuropa som ett problem.

– Vi behöver ett internationellt samarbete för att få bort kolbränning i till exempel Östeuropa. Det ger upphov till ämnen som flyger hit i atmosfären och landar hos oss eftersom det är kallt här.

Det finns med andra ord fortsatt starka skäl att vara återhållsam med konsumtion av den feta Östersjöfisken, enligt Emma Halldin Ankarberg.
– Jag har lite svårt att se inom överskådlig framtid att vi skulle kunna äta helt utan restriktioner. Det är möjligt att vi framöver, om halterna fortsätter sjunka, kan äta fet Östersjöfisk lite oftare, men det tar så lång tid för halterna att sjunka, säger hon till TT.

FAKTA DIOXINER OCH PCB
* Vi får i huvudsak i oss dioxiner och PCB genom maten. Eftersom ämnena är fettlösliga finns de främst i feta livsmedel från djurriket- fisk, kött, ägg och mejeriprodukter. Särskilt höga halter har fet fisk, som strömming och vildfångad lax från Östersjöområdet (Östersjön inklusive Bottniska viken samt Vänern och Vättern).

Höga halter av dioxiner och PCB under fosterstadiet kan påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, nivåerna av sköldkörtelhormoner samt tandemaljen. Ämnena misstänks också påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret, samt orsaka cancer. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Livsmedelsverket ger kostråd om högsta mängd av feta fiskarter från Östersjöområdet för att minimera risken för hälsoskador av dioxiner och PCB. (Källa Livsmedelsverket).

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta