Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bamseöring från Ystad

En fin eftermiddag på kusten utanför Ystad kröntes med den här fantastiska havsöringen.

Visst finns det grov havsöring på Skånekusten – men det är ändå ovanligt att någon fångar en fisk på 7,5 kilo. Skulle tro att Peter Adamsson från Hägersten tyckte Skåneresan var värd besväret.
Det var en slutet av mars som Peter fiskade på kusten utanför Ystad. Själv beskriver han det som ett fint eftermiddagspass, vinden hade avtagit och solen lyste från en nästan molnfri himmel.
Peter fiskade fluga med haspelspö, det vill säga att det satt ett bombardatackel monterat längst ut på linan. Flugan var en räkimitation, men Peter hade även petat dit en liten upphängare, en lila-rosa märla och det var denna lilla godbit bamseöringen tog.
Efter en hård kamp kunde Peter landa öringen som tyngde vågen till 7,505 kilo vid en längd av 89 centimeter.

Att fiska fluga med spinnutrustning är ett effektivt sätt att övertyga svårtrugade havsöringar. En informativ artikel om bombardafiskets finesser kommer i nästa nummer av Fiskejournalen, nr 5 som kommer ut i slutet av april.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta