[/caption] " /> Bänka er framför TV:n ikväll | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bänka er framför TV:n ikväll

Martin Falklind med en marlin som är märkt och klar för att återutsättas. I havet utanför sportfiskeorten Cabo san Lucas i Mexiko, släpps 95 procent av alla marlin tillbaka. (Foto: Pasi Helin)

Idag bör alla sportfiskare slå på TV:n klockan 20.00 eller 22.15 Detta är tidpunkterna då SVT1 respektive SVT24 visar årtiondets fiskefilm – Expedition den gamle och havet. Det blir äventyr, misslyckanden och stora fiskar i en härlig blandning.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, är känd som fiskaren och filmaren som under 90-talet gjorde många äventyrliga expeditioner till Amazonas, Afrika, Kolahalvön mm.
När filmen ”Expedition den gamle och havet” tar sin början, har Martin blivit lite äldre och bestämmer sig för att förverkliga en av sina sista barndomsdrömmar. Med fara för sina kompisars och sitt eget liv, tänker Martin fånga en marlin från kajak.
– Jag kände att det är nu eller aldrig, snart är jag för gammal, berättar Martin Falklind.

Han ger sig av till Mexiko och upptäcker inte bara ett hav fyllt av marlin, utan också att det faktiskt finns samhällen som bryr sig om sitt hav och tar hand om det.
Bänka dig framför TV:n ikväll, så får du ett fiskeäventyr att bita i!
Smygtitta på filmens inledning!

Hör Martin Falklind i P4 Extra klockan 14.20 eller se honom i Gokväll klockan 18.15-19.00  där han berättar om filmen.
TV-sändning av Expedition den Gamle och havet, tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1.


Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta