Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bara fin fisk på Öland

Niclas Solbergh från Borgholm vann Havsöring Cup Öland med en blank och vacker havsöring på 2,88 kilo. Hela 111 sportfiskare ställde upp för att tävla om fina priser.
Nytt för i år i Havsöring Cup Öland var att endast blank och välmatad fisk fick vägas in. Det innebar att många fångade fiskar fick släppas tillbaka, men deltagarna var inte särskilt ledsna för det. Havsöringsfiske handlar ju mera om kvalitet än kvantitet.
Hela 111 sportfiskare kom till start, kanske lockade lagtävlingen några extra. Källa hamn, som arrangerar tävlingen tillsammans med Kalmar Sportfiskeklubb, hade en toppenhelg med fullbelagt i alla sina stugor. Arrangemanget föll så väl ut att man på stående fot beslöt att ordna en endagarsvariant av tävlingen till hösten.

Niclas Solberg vann alltså med en blankfisk på nästan tre kilo. Den högg på en grå Ludde Millenium. Tvåa kom Karl Ivar Johansson från Färjestaden med en fisk på 1,86 kilo, fångad på en Vickevobbler. Lagtävlingen vanns av Niclas Solbergh, Lars Karlsson och Erik Cardell i Team Öland.
Svenne Andersson

Niclas Solbergh tog hem årets Havsöring Cup Öland med den här snygga öringen på nästan tre kilo. (Foto: Stina Börjesson)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta