Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bara MSC hos Findus

Livsmedelsjätten Findus satsar hårt på att putsa upp sitt något skamfilade rykte när det gäller fiskprodukter. Från och med 2012 ska företaget bara sälja fisk som är certifierad av MSC.
Findus har, med all rätt, fått hård kritik för sitt sätt att hantera inköp av fisk, både vild och odlad. Vildfångad fisk har fraktats runt halva jordklotet (och tillbaks igen) för att fileas och paketeras och odlad fisk har köpts in från miljömässigt mycket tvivelaktiga odlingar.
Men nu jobbar den svenska fiskjätten hårt på att tvätta rent varumärket. Ett av de senaste beskeden är målsättningen att senast 2012 ska all vildfångad fisk som Findus säljer vara certifierad av Marine Stewardship Council, MSC. Det innebär att fisken ska komma från uthålliga fiskbestånd som fiskats på ett ansvarsfullt sätt. I dag är cirka 40 procent av den vildfångad fisk som Findus säljer MSC-märkt.
Svenne Andersson

Titta efter MSC-märkningen när du köper fisk. Findus jobbar på att allt fler av deras produkter ska bli MSC-märkta.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta