Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Båtbranschen: Affärsmässigt bästa säsongen någonsin

Sportfisket blomstrar, och sjölivet likaså. För flera aktörer inom båtbranschen så har det varit den bästa säsongen någonsin, åtminstone när det handlar om handel.

Även båtbranschen upplevde alltså ett uppsving i pandemins kölvatten, och förutom att använda sina befintliga båtar så har svenskarna handlat flitigt. Det konstaterar Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, och dess VD Mats Eriksson när de så smått börjar summera säsongen.

Efterfrågan har varit så stor att vissa komponenter och produkter tagit slut, vilket gjort att man inte kunna leverera så mycket som man hade kunnat och velat. 
”För de medlemmar som säljer begagnade båtar, har försäljningen varit bättre eller mycket bättre, och man kan skönja en trend att det är lättare att sälja äldre och billigare objekt än tidigare”, konstaterar Sweboat i ett pressmeddelande.

Att många ”hemestrade” denna sommar var alltså mycket bra för båtbranschen, och intresset verkar hålla i sig inför 2021.
– Övergripande kan vi se att försäljning och intresse för branschen började försiktigt under årets första månader, för att sedan ta fart ordentligt. Många av våra medlemmar har affärsmässigt haft sin bästa säsong någonsin, oavsett var i landet de befinner sig”, konstaterar Mats Eriksson.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta