Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Båtmässa i Götet

I dag öppnar Båtmässan i Göteborg för allmänheten. Vi tjuvkikade redan i går och kan konstatera att även om oron för sämre tider hörs i mellansnacket så satsar branschen framåt.
Mängden vit plast imponerar som vanligt även om de flesta båtar är långt i från sportfiskebåtar. Dock kommer fler och fler modeller som anpassats för vår livsstil. Ännu tydligare är detta bland marinelektroniken där utvecklingen springer framåt och att man satsar på funktioner som sportfiskare uppskattar är uppenbart.
På Båtmässan hålls en rad spännande föredrag och utöver båtar och prylar möter man både Länsstyrelse, HaV och ideella föreningar med intresse kring sjölivet. Nordic Sea Angling finns representerade med guider för den som drömmer och kanske har frågor om  Nordnorges fantastiska fiske.
Vill man göra lite redskapsfynd finns en rad fiskebutiker representerade och mässpriserna är ofta långt under vad man betalar i butik.
Anders Nicander

Hitta drömbåten på Båtmässan. Eller varför inte köpa lite sillhäcklor inför kommande milda dagars härliga havsisfiske? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta