Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Båtmässa i Götet

I dag öppnar Båtmässan i Göteborg för allmänheten. Vi tjuvkikade redan i går och kan konstatera att även om oron för sämre tider hörs i mellansnacket så satsar branschen framåt.
Mängden vit plast imponerar som vanligt även om de flesta båtar är långt i från sportfiskebåtar. Dock kommer fler och fler modeller som anpassats för vår livsstil. Ännu tydligare är detta bland marinelektroniken där utvecklingen springer framåt och att man satsar på funktioner som sportfiskare uppskattar är uppenbart.
På Båtmässan hålls en rad spännande föredrag och utöver båtar och prylar möter man både Länsstyrelse, HaV och ideella föreningar med intresse kring sjölivet. Nordic Sea Angling finns representerade med guider för den som drömmer och kanske har frågor om  Nordnorges fantastiska fiske.
Vill man göra lite redskapsfynd finns en rad fiskebutiker representerade och mässpriserna är ofta långt under vad man betalar i butik.
Anders Nicander

Hitta drömbåten på Båtmässan. Eller varför inte köpa lite sillhäcklor inför kommande milda dagars härliga havsisfiske? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
28 minuter sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta