Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare. Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.[/caption] " /> Bättre bottenfärg på gång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Bättre bottenfärg på gång
Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.

Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.

Low Emission Antifouling (LEAF) är ett nytt koncept för att förhindra påväxt av alger och havstulpaner på båtskrov. 
Så kallad marin fouling på båtar ger upphov till höjd bränsleförbrukning och därmed ökade CO2 utsläpp. Med den nya färgen hindras påväxten utan utsläpp av gifter. Idag används kopparfärger, vilket bidrar till att 1000-tals ton koppar hamnar i havet med såväl kända som okända ekologiska konsekvenser.
EU-projektet, som koordineras av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har nu nått så långt att 500 liter båtbottenfärg har producerats av det italienska företaget Boero. Fältförsök i Sverige, England, Italien och Brasilien har visat att färgen fungerar väl. De 500 literna prototypfärg skall nu provas av cirka 70 frivilliga båtägare runt om i världen. Av dessa är ca 40 svenska båtägare på både väst och östkusten.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta