Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare. Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.[/caption] " /> Bättre bottenfärg på gång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Bättre bottenfärg på gång
Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.

Färgen är ännu på försöksnivå och testas nu hos 40 svenska och 30 utländska båtägare.

Low Emission Antifouling (LEAF) är ett nytt koncept för att förhindra påväxt av alger och havstulpaner på båtskrov. 
Så kallad marin fouling på båtar ger upphov till höjd bränsleförbrukning och därmed ökade CO2 utsläpp. Med den nya färgen hindras påväxten utan utsläpp av gifter. Idag används kopparfärger, vilket bidrar till att 1000-tals ton koppar hamnar i havet med såväl kända som okända ekologiska konsekvenser.
EU-projektet, som koordineras av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har nu nått så långt att 500 liter båtbottenfärg har producerats av det italienska företaget Boero. Fältförsök i Sverige, England, Italien och Brasilien har visat att färgen fungerar väl. De 500 literna prototypfärg skall nu provas av cirka 70 frivilliga båtägare runt om i världen. Av dessa är ca 40 svenska båtägare på både väst och östkusten.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta