Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Bättre framåt kvällen

Fiskedagen började trögt, men framåt kvällen blev gäddorna allt mer på hugget och strax före solnedgången small 100-klubbaren på, konstaterar en nöjd Glenn Carolusson i Uddevalla.
Glenn tog till Vänernsborg för att fiska i Vänern i början av maj. Det dröjde, som sagt, innan det blev fart på fisket, men när solen började dala så började gäddorna röra på sig. Först kom det en femkilos och strax därefter några kring tre kilo.
”30 meter bakom båten såg jag ett skapligt vak, som jag naturligtvis kastade på. En skön virvel och ett gött påslag, så var en en madam på 109 centimeter och 7,78 kilo ett faktum. Efter lite hantering fick damen simma tillbaka till sitt,” skriver Glenn i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Det blev bara bättre framåt natten... Strax efter klockan åtta på kvällen nöp den här fina gäddan en Big bandit.

Det blev bara bättre framåt natten... Strax efter klockan åtta på kvällen nöp den här fina gäddan en Big bandit.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta