De flesta fångade öringarna var årsyngel, men även några fleråriga öringar. (Foto: Rickard Gustafsson) De flesta fångade öringarna var årsyngel, men även några fleråriga öringar. (Foto: Rickard Gustafsson)[/caption] " /> Bättre tider för Trosaåns havsöringar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bättre tider för Trosaåns havsöringar
De flesta fångade öringarna var årsyngel, men även några fleråriga öringar. (Foto: Rickard Gustafsson)

De flesta fångade öringarna var årsyngel, men även några fleråriga öringar. (Foto: Rickard Gustafsson)

Sportfiskarna: Ett flertal åtgärder kommer framöver att förbättra förutsättningarna för Trosaåns havsöringar. Sportfiskarna har nu lagt grunden med ett undersökande elprovfiske av havsöringsbeståndet.
Under hösten planerar Sportfiskarna i samarbete med Trosa amatörfiskeklubb, Trosaåns fiskevårdsförbund, Trosa kommun och Trafikverket att utföra biotopvård längs en sträcka av Trosaån. Syftet är att förbättra det befintliga lek- och uppväxtområdet som finns vid Husby kvarn, Vagnhärad. Genom stenutläggning vill man skapa mer variation i vattendraget vilket skapar ett lämpligt uppväxtområde för uppväxande öringungar och andra strömlevande fiskarter.
Arbetet är en del i ett större långsiktigt projekt med ambitionen att öppna upp de fyra dammar som helt eller delvis hindrar fiskens vandring i Trosaån, med det slutliga målet att återskapa ån till ett levande strömvatten med fri vandring mellan Östersjön och källsjön Sillen.
Som ett led i detta genomförde Sportfiskarna under v.33 ett elprovfiske. Provfisket omfattade två lokaler och fångst av såväl årsungar som fleråriga öringar gjordes. Övriga arter som fångades var abborre, mört, gädda, sutare, löja och lake.
En uppföljande undersökning kommer genomföras efter avslutad biotopvårdsåtgärd.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta