Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Båttvättar sprider gift?

Båtbottentvättar, som den här i Nynäshamn, riskerar att sprida gamla gifter i miljön, enligt en rapport från Naturvårdsverket. (Foto: Svenne Andersson)

Är de miljövänliga båtbottentvättarna i själva verket ganska miljöovänliga? Ja, den frågan kan man ställa sig efter en rapport som Naturvårdsverket beställt, rapporterar SR/Ekot.
I samband med att tenn- och kopparbaserade båtbottenfärger förbjöds beslutade Naturvårdsverket att man skulle satsa på bottentvättar i stället. Därför får sådana tvättar statligt bidrag. Men nu har det börjat dyka upp tvivel om deras miljönytta.
– Det finns tveksamheter i hur bra de samlar upp avskrapet från gamla färgrester som kan innehålla både koppar och tenn från gamla lager, säger Erik Noaksson vid Jegreliusinstitutet som genomfört en undersökning på uppdrag av Naturvårdsverket.
Noaksson anser att båtarna måste saneras från gammal bottenfärg innan de tvättas. Han förordar också att det utgår bidrag även till andra, miljövänliga alternativ som båtlyftar och specialbryggor där man kan köra upp båten.
Läs tidigare notiser om bottenfärg här.
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta