Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Båttvättar sprider gift?

Båtbottentvättar, som den här i Nynäshamn, riskerar att sprida gamla gifter i miljön, enligt en rapport från Naturvårdsverket. (Foto: Svenne Andersson)

Är de miljövänliga båtbottentvättarna i själva verket ganska miljöovänliga? Ja, den frågan kan man ställa sig efter en rapport som Naturvårdsverket beställt, rapporterar SR/Ekot.
I samband med att tenn- och kopparbaserade båtbottenfärger förbjöds beslutade Naturvårdsverket att man skulle satsa på bottentvättar i stället. Därför får sådana tvättar statligt bidrag. Men nu har det börjat dyka upp tvivel om deras miljönytta.
– Det finns tveksamheter i hur bra de samlar upp avskrapet från gamla färgrester som kan innehålla både koppar och tenn från gamla lager, säger Erik Noaksson vid Jegreliusinstitutet som genomfört en undersökning på uppdrag av Naturvårdsverket.
Noaksson anser att båtarna måste saneras från gammal bottenfärg innan de tvättas. Han förordar också att det utgår bidrag även till andra, miljövänliga alternativ som båtlyftar och specialbryggor där man kan köra upp båten.
Läs tidigare notiser om bottenfärg här.
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta