Begränsningar kan behövas för att rädda sikbestånd

Siken är en fantastisk matfisk och en härlig utmaning på spöt. Foto: Per Segerkarl

Ingen resurs är oändlig, vilket också gäller den utpräglade stimfisken siken. I Torneälven slår nu länsstyrelsen larm om att det kan behövas regleringar för att rädda beståndet.

Det är bland annat länsstyrelsen i Norrbotten som tillsammans med Finska naturresursinstitutet har studerat sikbeståndet i gränsälven Torneälven – och resultatet är oroväckande.

Det konstateras i studien att fångsterna av vandringssik har sjunkit markant sedan 1980‐talet, och parallellt med detta har sikens vandringstid senarelagts och medelstorleken sjunkit. Det pekas på en rad olika faktorer, där fisket är av betydelse.
– Vissa år fångas 25 procent av de märkta fiskarna, berättar Andreas Broman, som är biolog på länsstyrelsen ni Norrbotten, för Sveriges Radio.

Även ett högt fisketryck i havet, en ökande sälstam samt minskade utsättningar anses som särskilt viktiga, enligt studien. En kombination av förvaltningsåtgärder i hav och älv behövs sannolikt för att vända utvecklingen för Torneälvens vandringssik, slås det fast. En åtgärd kan alltså vara att införa fångstbegränsningar vid fiske.
– Ju längre en sådan här negativ utveckling går, desto svårare kan det vara att vända på det, säger Andreas Broman i intervjun, som ni hittar i sin helhet här.

Här kan du läsa studien om fiskbestånden i Torneälven.

Publicerad: 11 February 2021
Av: Anders Lundin