Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Analyser visar att det finns miljögifter i abborre och gädda från Storsjön.
Bekräftat: Miljögift påträffat i abborre och gädda

Fiskejournalen berättade i början av mars att miljögiftet PFAS befarades finnas i både gädda, abborre och andra arter i Jämtländska Storsjön. Nu är det bekräftat att så är fallet.

Östersunds kommun har nämligen hittat miljögiftet PFAS i gädda och abborre som fiskats utanför Frösön och i Lillsjön, som har anslutning till Storsjön. Boven i dramat kommer från flygflottiljen F4:s tid, då PFAS ingick i brandsläckningsskum.
PFAS används fortfarande på marknaden, bland annat i vattenavstötande kläder och fluorvallor, enligt SVT Jämtland.

Rekommendationen är nu att inte äta gädda och abborre från de aktuella områdena oftare än 2–3 gånger per år, vilket gäller tills vidare.
– Det är ingen akut risk eller skäl till oro, understryker Ann-Charlotte Skoog, miljöchef på Miljö och Hälsa, Östersunds kommun i ett pressmeddelande. Däremot är det viktigt att begränsa ett högt intag under lång tid.

Rekommendationerna gäller i nuläget bara abborre och gädda. De prov som gjorts på sik och öring visar så här långt inte på några alarmerande höga halter av PFAS. Anledningen tros vara att de rör sig över större områden och får i sig föda från olika delar av sjön.

Läs mer här om vilka områden det gäller!

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta