Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så verkar varmare somrar gynna abborren – både när det kommer till antal och storlek. Nu kommer det även statistik från forskning som bekräftar detta. " /> Bekräftat – varma sommaren gav fler stora abborrar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Fler och större. Varma somrar verkar gynna abborren.
Bekräftat – varma sommaren gav fler stora abborrar

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så verkar varmare somrar gynna abborren – både när det kommer till antal och storlek. Nu kommer det även statistik från forskning som bekräftar detta.

Forskare vid SLU Aqua har nyligen presenterat resultat från Lagnö söder om Norrtälje, där antalet abborrar minskat vid provfisken de senaste 15 åren. Den här gången ser det mer hoppfullt ut – och troligtvis var den varma perioden 2018 en katalysator. Det fångades fler stora abborrar än under 2016 och 2017, även om det fortfarande var få sett över hela provfiskeperioden.

– Förhoppningsvis kommer den för abborren gynnsamma sommaren att bidra till fler vuxna abborrar om ett par år, säger Henrik Flink, forskningsassistent vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Fiskar som gynnas av varmt vatten, till exempel abborre och mört, söker sig in till det varma vattnet i vikarna och fångas i provfiskenäten. Värme gör också att fiskynglen har en snabbare tillväxt vilket kan skapa starka årsklasser, konstaterar SLU i sin rapport.

Läs mer på deras hemsida.

Läs även om ovanligt stora abborrar på Fiskejournalen.se:

Sensationellt stora abborrar hittills under våren 2019

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta