Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Benny tävlar om Drömresan

Veteranen Benny Hellström från Hedemora är en av de tolv kandidater som tävlar om Drömresan till Seychellerna. Din röst kan avgöra om han får åka!
Benny Hellström har fiskat hela livet, men det dröjde bra länge innan han hittade drömgösen. Han var ute med Jan Lidén i sjön Amungen i Dalarna för att slipa lite på vertikalfisketekniken. Det lyckades så bra att han krokade en jättegös, endast några hekton från svenska rekordet.
Drömgösen ger Benny chans på Drömresan. Under tre veckor framåt får svenska folket chansen att rösta. HÄR RÖSTAR DU! (Diskutera omröstningen HÄR!)
Svenne Andersson

Benny Hellström med jättegösen på 11,705 kilo. Tycker du att den är värd en Drömresa?

Benny Hellström med jättegösen på 11,705 kilo. Tycker du att den är värd en Drömresa?

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta