Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vattenkraften är inte hållbar, anser EU-kommissionen. Foto: Roger Starnes
Besked som skakar om: "Vattenkraft inte hållbar"

Till våren kan det tas ett EU-beslut som förändrar spelplanen för energibranschen. EU-kommissionen anser nämligen inte att vattenkraft längre ska klassas som hållbar.

Uppgifterna slog ned som en stor nyhet på fredagsmorgonen, efter att EU-kommissionen presenterat sitt förslag till lista på hållbara gröna investeringar. Listan går under namnet taxonomin, och ska ligga till grund för privat kapital till gröna investeringar.

Enligt Sveriges Radio äger nu tjänstemännen i EU-kommissionen frågan, och ska i vår ta beslut om listan, där alltså vattenkraften inte finns med som hållbar energi. EU-kommissionen anser inte heller att bioenergi, exempelvis skogsråvara är hållbar.

Älvräddarna positiva
Någon som tar emot EU-kommissionens förslag med stor glädje är Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg, åtminstone när det handlar om kapitlet kring vattenkraften.
– Det är bra att EU nu säger ifrån om vattenkraft och påståenden om hållbarhet. Alla som arbetar med dessa frågor vet att svensk vattenkraft är allt annat än ekologiskt hållbar, ofta inte heller socialt, säger Christer Borg till Fiskejournalen.
Han tillägger också:

– Att de storskaliga vattenkraftverken efter NAP-prövningarna får epitetet moderna miljövillkor ändrar inte faktum att de fortsatt kommer vara icke hållbara. Hållbarhet kopplar till verkligheten nämligen, konstaterar Christer Borg.
Här kan du läsa hela nyheten på Sveriges Radio.

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta